Hirdetés

Kínai kémtechnológia fejlesztésében segített a Google és az IBM



|

A jelentések szerint a Google és az IBM is segített a kínai kormánynak olyan technológiát fejleszteni, amivel emberek után kémkedhet.

Hirdetés

A The Intercept nemrég egy megdöbbentő jelentést tett közzé. Miközben állandóan azt hallgatjuk, hogy Amerika nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a Huawei-t és más kínai cégeket, valamint kémkedéssel vádolja azokat; a Google és az IBM állítólag kémtechnológiák fejlesztésében segítik a kínai kormányt. 

Hirdetés

Állítólag az amerikai tech óriások a nonprofit OpenPower Foundationön keresztül (ezt a Google és az IBM hozták létre, hogy adatközpontokat segítsenek) dolgoztak együtt a Semptian nevű kínai elemzőcéggel. Ez utóbbi 2015-ben lépett be a szervezetbe, pedig már előtte kiderült, hogy titokban a kínai kormánynak gyűjtik az emberek elektronikus levelezéseit, mobilhívásait, szöveges üzeneteit, földrajzi helyadatait és böngészési előzményeit, mindezt az országban működő hálózatokon és mobilokon keresztül. 

A The Intercept úgy jutott hozzá bizalmas dokumentumokhoz, hogy ügyfélnek álcázta magát. Állítólag a 800 kínai internetezőből 200 milliót figyel meg a Semptian. 

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy milyen mértékben segített be ebbe a Google és az IBM. A IBM tagadja a közvetlen kapcsolatot, a többi cég nem nyilatkozott. Az OpenPower Foundation szerint pedig minden elérhető technológiájuk általános célú és világszerte elérhető. Mindezzel persze a morális oldal nincs megmagyarázva, bár egyes szakértők szerint a fegyveres gyilkosságoknál sem a pisztolygyártókat hibáztatjuk. 

A mostani jelentés ugyanakkor nem kedvez az amerikai cégeknek, hiszen azok is elég kényes helyzetben vannak az Amerika és Kína közötti kereskedelmi háborúban, az pedig nem segít rajtuk, hogy a kínai kémkedés elősegítésével vádolják őket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.