Hirdetés

Élő internetes vezérlőpultot kapott a koronavírus



|

Olyan az egész, mint valami online stratégiai játék, csak éppen ez most sajnos komoly. Reméljük, mi nyerünk a végén.

Hirdetés

A kínai Vuhan városából kiindult új koronavírussal mostanában minden média kiemelten foglalkozik. Lehet persze elbagatellizálni is a dolgot, és azt mondani, a számok (körülbelül 100 halott és nagyjából a 4500 fertőzött) eltörpülnek egy csomó régóta ismert és folyamatosan jelen lévő betegség statisztikái mellett, de most nem ez a lényeg. Egyrészt még viszonylag kevés (globális mértékkel) a hivatalosan elismert fertőzöttek száma, ám a lefolyás gyorsasága és a magas halálozási arány komoly aggodalomra ad okot. A járványt vakcina híján egyelőre inkább utazási tilalmakkal, karanténnal és egyéb intézkedésekkel próbálják kordában tartani, mintegy beszorítva a jelenleg érintett kínai városokba.

Hirdetés

Ennek ellenére már jelentettek az új koronavírushoz kapcsolódó betegeket több ázsiai, amerikai, európai és afrikai országból is, tehát a vírus már kiszabadult Kínából. Főként azért lehetséges ez, mert most volt a kínai újév (a Holdújév), a legendásan szinte szünnapok nélkül dolgozó kínaiak egyetlen olyan ünnepe, amikor néhány napig leáll a munka, és mindenki felkeresi távolabb élő rokonait. Épp ezért ilyenkor megnő a nemzetközi utak aránya, ráadásul a külföldön dolgozó kínaiak is hazalátogatnak, ezáltal pont növelik a fertőzés esélyét választott új országukban. Tehát ha most még a laikusok legyintenek is a dologra, a szakértők szerint a vuhani koronavírus egy nagyon komoly időzített bomba, és csak akkor lehet megállítani, ha már most nagyon komolyan foglalkozunk vele.

Vírusinfó percről percre

A Johns Hopkins egyetem szakértői igyekeznek az információszolgáltatás terén segíteni abban, hogy mindenki számára egyértelmű és percrekész adatok álljanak rendelkezésére a vírus terjedésével kapcsolatban. Az általuk készített online vezérlőpult kifejezetten részletes. A képernyő legnagyobb részén a világtérképre húzva látható a területenkénti fertőzöttek száma, itt egérrel, vagy a plusz-mínusz gombokra kattintva közelíthetünk rá helyekre. Viszonylag gyorsan frissül a hivatalosan visszaigazolt megbetegedések, halálozások és gyógyult betegek száma, de az eseteket országokra lebontva számszerűen, valamint a városokra, vírus-gócokra lebontva nagyság szerint csoportosítva is összegyűjtötték.

A diagramon egyelőre az látszik, hogy a megbetegedések száma egyre gyorsuló ütemben növekszik, ami nem túl jó jel. Ha pedig arra volnál kíváncsi, hogy az egyes területeken mit lehet tudni a megbetegedések, halálesetek és gyógyulások statisztikájáról, csak közelíts rá a keresett helyre és kattints a piros körre (vagy pontra, ha még csak kevés fertőzöttről van szó), ezután egy felugró ablakban megjelennek meg a vonatkozó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.