Hirdetés

Kingston XS2000 teszt – USB kulcsnak álcázott SSD



|

Kicsi, strapabíró és villámgyors - de vajon van létjogosultsága a felhőtárhelyek árnyékában az XS2000-nek és jogosan izgatottak a PlayStation 5 tulajok?

Hirdetés

Ma már el sem tudnánk képzelni az életet USB portok és eszközök nélkül, és sokáig ez volt a helyzet a technológiát tökéletesen kihasználó USB kulcsokkal, vagy más néven pendrive-okkal is. Sokszor volt már életmentő, hogy ott lapult a zsebünkben egy ilyen adattároló, ami kicsi, könnyű, olcsó, nem fogyaszt semennyit sem és képes hosszú időre eltárolni az adatot.

Persze a kapacitás nem éppen a legjobb, sőt, a sebesség sem az igazi, de hordozható adattárolónak még ma is sokan használják - felhő ide vagy oda. Éppen ezen utóbbi technológia szorítja viszont háttérbe a pendrive-okat az utóbbi években, lévén még kényelmesebb és egyszerre több eszközünkről is elérhető. Ugyanakkor a pendrive-oknak is megvannak a maga előnyeik akár a felhőtárhelyekkel szemben is, ha pedig a gyenge pontokat kiiktatjuk, igazán vonzó tárolóegység is lehet. A Kingston egy ilyen megalkotására vállalkozott.

Reszkess, felhő

A Kingston XS2000 szokatlan méretekkel rendelkezik, már ha egy normál USB kulcshoz hasonlítjuk. Viszonylag széles, kissé vastag is, bár tény, hogy még mindig 13,5x32,6 mm-ről beszélünk, ráadásul tömege csupán 29 gramm, vagyis nem ez fogja lehúzni a zsebedet, táskádat. Az XS2000 azonban nem egy hagyományos pendrive, sőt, a gyártó is kerüli ezt a megnevezést a termék weboldalán, méghozzá joggal. A termékcsoportosításban kis mérete ellenére az SSD-khez került, ott is a külső, USB-s adattárolókhoz, ugyanis ez nem egy USB kulcs, hanem egy Solid State Drive. Noha az adattárolás módja, vagyis a NAND Flash chipek használata azonos,

az XS2000 a PC-kbe szerelhető SSD-khez mérhető teljesítményt ígér - hordozható formában!

A névválasztás sem véletlen, ugyanis az 500, 1000 és 2000 GB kapacitással elérhető külső SSD elméleti, szekvenciális teljesítménye 2 GB/s is lehet - írásnál és olvasásnál egyaránt! Ez az érték még néhány NVMe PCIe 3.0 x4-es SSD-t is beér, a normál SATA-s SSD-knél pedig akár 4× jobb. Persze nem tudjuk kihagyni, hogy USB kulcsokhoz is hasonlítsuk: ezeknél átlagosan 10-20× gyorsabb! Mindezt úgy, hogy közben az ütésállóságról a fém borítás mellett egy gumiköpeny gondoskodik és a méret, valamint a tömeg is azonos. A Kingston IP55-ös besorolással látta el a terméket, vagyis a fröccsenő víznek és pornak is képes ellenállni.

Hirdetés

A 2 GB/s teljesítményhez természetesen a normál USB 3.0 már nem lenne elegendő a maga 5 Gbit/s elméleti sávszélességével, ezért a Kingston szabványt váltott. Ez az USB 3.2 Gen 2x2 lett, amely elméletben 20 Gbit/s sávszélességet nyújt. A port ezúttal már egyértelműen Type-C, amelyhez a Type-C - Type-C kábelt meg is kapod a dobozban - az XS2000 méretéből adódóan az integrált csatlakozó kényelmetlen lett volna.

Odabent egy SMI 2320-as vezérlőchip rejtőzik, amelyhez Micron 96-rétegű 3D TLC NAND flash chipek kapcsolódnak - azonban nem egy szépen csomagolt NVMe SSD-vel van dolgunk, amely 20 Gb/s adatkapcsolaton kommunikál a PC-vel. Ha szigorúan vesszük, az XS2000 nem egy SSD, ami USB-n csatlakozik, hiszen ez azt jelentené, hogy az NVMe vezérlő chip után még egy USB-buszillesztő chip is dolgozik a NYÁK-lapon. Az XS2000 tároló UFD (USB Flash Drive) vezérlője végez el minden feladatot, ami annyiban fontos, hogy ezáltal ugyan egyedi NYÁK-lapot kellett terveznie a Kingstonnak, cserébe viszont az előállítási költség alacsonyabb, egyszerűbb a felépítés és kisebb helyen elfér a teljes elektronika.

Sebességkirály kihagyott ziccerrel

A Kingston XS2000 kívülről kevésbé izgalmas (mint a legtöbb USB kulcs): mindössze egy visszajelző LED-et nézhetsz, ami jelzi, ha dolgozik a tároló. A 2 GB/s sebességet leszámítva a Kingston eszköze túl sok extrát nem kínál, sőt, semmit sem. Az IP55-besorolás kellemes extra és az 5 év garanciának is lehet örülni, azonban ezt a tárolót szimpla adattárolásra szánták, méghozzá végfelhasználók számára. Bár sokan nem élnek vele, illetve saját megoldást használnak, mi örültünk volna egy titkosító szoftvernek, de persze a Veracrypt vagy a BitLocker könnyedén aktiválható az XS2000-en is.

A sebesség terén azonban nincs miért szégyenkeznie a Kingston külső SSD-jének. Szekvenciális olvasásnál és írásnál sikerült a gyártó által ajánlott sebességhez nagyon közeli értékeket mérnünk. Ami külön öröm, hogy kisebb méretű fájlok véletlenszerű írásánál, olvasásánál sem lassult le túlzottan az SSD, 1,2 GB/s-nél minden esetben jobban teljesített az XS2000. Ha belső NVMe SSD-vel hasonlítjuk össze, az egyértelmű lemaradás az IOPS-mutatókban érhető tetten, itt 20 000/5000 IOPS írás/olvasással kell számolni, ami nagyságrendekkel alacsonyabb, mint egy normál NVMe SSD 400-900 ezres IOPS-értéke.

Szintén számolnod kell azzal, hogy DRAM chip (gyorsítótár) hiányában az XS2000 SLC gyorsítótárazást használ, ami véges hatékonyságú, ezért ha tartósan, akár szekvenciálisan terheled, esik a maximális tempó. Ez persze nem olyan zavaró, normál használat mellett nem fogsz ezzel a jelenséggel találkozni.

PS5-tulajok, figyelem!

Bár mindvégig mobil adathordozóról beszéltünk, az XS2000 külső adattárolója is lehet a PlayStation 5 játékkonzolnak! A konzol USB Type-C portjára csatlakoztatva a rendszer szépen felismeri és integrálja a tárhelyet, ami kényelmes és könnyű bővítés, azonban sebességben kb. a felét kapod csupán, ugyanis az USB port ezúttal 10 Gb/s sebességre képes a Kingston XS2000 által támogatott 20 Gb/s helyett.

Verdikt

Nem belső SSD-kel kell össszevetni az XS2000-et, de még csak USB kulcsokkal sem érdemes: az XS2000 adattárolásban hozza az SSD-k által nyújtott kiváló sebességet, miközben akkora, mint egy pendrive. Ez ideális kombináció, ugyanakkor annyira kicsi nem tudott lenni, hogy integrált Type-C csatlakozót kapjon, így a kábel a logikus döntés. Ez a kábel viszont minőségi és vastag, hogy elbánjon 20 Gb/s sávszélességgel, ami a 2 GB/s-es csúcssebességhez szükséges.

Ez nem gond, de a merev kábel helyett harisnyázott, puhább megoldásnak jobban örültünk volna. Szintén hiányoltuk a titkosító szoftvert, amely persze könnyedén helyettesíthető, de a gyártói gondoskodás kellemes lett volna. Végül még az USB 3.2 2x2-választást kell kiemelnünk. Tény, hogy a sávszélesség miatt ezt kellett választani (a szimpla USB 3.2 Gen2 felezte volna a sebességet), de talán akkor már a Thunderbolt 3 vagy még inkább a 4 ideálisabb lett volna, ugyanis elterjedtebb, mint az USB 3.2 Gen 2x2.

Mindent összevetve ugyanakkor nincs okunk a túlzott fanyalgásra, mert a Kingston által beígért sebesség megvan, az XS2000 masszív, könnyű, kicsi és jól mutat, és nem utolsósorban ilyen sebességű külső SSD-t ennyiért nem kapsz a piacon - majdhogynem a fele ilyen gyors modellekkel egy áron szerezheted be, ami igen vonzóvá teszi a Kingston XS2000-et (csak megfelelő vezérlőd legyen hozzá).

Kingston XS2000

Ár: 56 990 Ft
Mindent összevetve ugyanakkor nincs okunk a túlzott fanyalgásra, mert a Kingston által beígért sebesség megvan, az XS2000 masszív, könnyű, kicsi és jól mutat, és nem utolsósorban ilyen sebességű külső SSD-t ennyiért nem kapsz a piacon.
  • külső SSD adattároló
  • 1 TB/954 GB elméleti/valós kapacitás
  • USB 3.2 Gen 2x2 adatátvitel (20 Gbit/s)
  • Type-C, IP55, gumi védőborítás
  • Type-C – Type-C kábel (30 cm)
  • 69,5×32,6×13,5 mm, 28,9 g
  • 5 év garancia
  • 2030,6/419,69 MB/s szekvenciális olvasás/írás
  • 949 pont PCMark10 Data Drive
  • 41 382/151 841 IOPS
PRO
  • szuper olvasási sebesség
  • kompakt méret
  • 512 GB, 1 és 2 TB kapacitás
  • 5 év garancia
  • jó árazás
Kontra
  • merev kábel
  • ritka az USB 3.2 Gen 2x2
  • gyenge írási tempó (SLC cache telítődését követően)
  • nincsen hozzáadott szoftver
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7858
    [topic] => 1
    [group] => 10
    [gameinfo_name] => Kingston XS2000
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 175
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-04-25 15:16:58
    [gameinfo_webpage] => https://www.kingston.com/en/ssd/xs2000-portable-usb-c-solid-state-drive
    [gameinfo_tags] => kingston, xs2000, ssd, hordozható, tárhely, teszt
    [gameinfo_url] => kingston-xs2000
    [gameinfo_pro] => szuper olvasási sebesség
kompakt méret
512 GB, 1 és 2 TB kapacitás
5 év garancia
jó árazás
    [gameinfo_kontra] => merev kábel
ritka az USB 3.2 Gen 2x2
gyenge írási tempó (SLC cache telítődését követően)
nincsen hozzáadott szoftver
    [gameinfo_data] => külső SSD adattároló
1 TB/954 GB elméleti/valós kapacitás
USB 3.2 Gen 2x2 adatátvitel (20 Gbit/s)
Type-C, IP55, gumi védőborítás
Type-C – Type-C kábel (30 cm)
69,5×32,6×13,5 mm, 28,9 g
5 év garancia
2030,6/419,69 MB/s szekvenciális olvasás/írás
949 pont PCMark10 Data Drive
41 382/151 841 IOPS
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 56 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Mindent összevetve ugyanakkor nincs okunk a túlzott fanyalgásra, mert a Kingston által beígért sebesség megvan, az XS2000 masszív, könnyű, kicsi és jól mutat, és nem utolsósorban ilyen sebességű külső SSD-t ennyiért nem kapsz a piacon.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 175
            [manufacturer_name] => Kingston
            [manufacturer_url] => kingston
            [manufacturer_link] => http://www.kingston.com/
            [link] => /gyarto/kingston
        )

    [link] => /termekinfo/kingston-xs2000-7858.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper olvasási sebesség
            [1] => kompakt méret
            [2] => 512 GB, 1 és 2 TB kapacitás
            [3] => 5 év garancia
            [4] => jó árazás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => merev kábel
            [1] => ritka az USB 3.2 Gen 2x2
            [2] => gyenge írási tempó (SLC cache telítődését követően)
            [3] => nincsen hozzáadott szoftver
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.