Hirdetés

Kínos bakit követett el az Apple a Vision Pro szemüveggel kapcsolatban



|

A cég ügyvédei valószínűleg hamarosan valamelyik bíróságon találják magukat.

Hirdetés

A nagy csinnadrattával beharangozott Apple Vision Pro virtuális valóságot és kiterjesztett valóságot ígérő méregdrága szemüvegétől kollektív hátast dobott a világ - igaz, volt, aki az eszköz képességeitől, míg jóval többen az árcédulájától. A cupertinói cég nem bízta a véletlenre az eszköz bemutatását, amivel jó sokáig vártak, de persze ez jellemző Steve Jobs örökségére: az Apple valamit vagy jól csinál (legalábbis saját maga szerint), vagy sehogy. Most viszont egy aprócska homokszem került a gépezetbe, ami még sokba kerülhet a vállalatnak.

Kiderült ugyanis, hogy a Vision Pro kifejezést bizony már az Apple előtt szabadalmaztatták. Ráadásul nem is csak valami ügyeskedő szabadalomtrollról van szó, aki pár héttel a bemutató előtt lecsapott volna a névre, a vonatkozó védjegyoltalmi kérvényt ugyanis még 2019 májusában nyújtották be, azaz nagyjából négy évvel azelőtt, hogy az Apple bemutatta volna az eszközét a WWDC 2023 során.

Hirdetés

A dokumentumot ráadásul a Huawei nyújtotta be, ugyanis a kínai védjegyadatbázisban is látható, hogy a távol-keleti telefongyártóé az elsőség, legalábbis Kínában, ahol a céget bejegyezték. Hasonló persze előfordulhat véletlenül - a Microsoft márkanév például egy ausztrál ágyneműgyártó cégé volt Bill Gates cégalapítása előtt - a mostani kérvényben azonban egyértelműen le van írva, hogy a Vision Pro kifejezést számítástechnikai eszközökkel, azon belül pedig megjelenítőknél szeretnék alkalmazni. A kérvényben viszont nem szerepel a virtuális valóság, ahogy a kiterjesztett valóság sem, tehát ez lehet az egyetlen reménysugár az Apple számára.

A cupertinói cégnek most három lehetősége van, miután Tim Cook bejelentette, hogy jövőre már indul is a Vision Pro készülékek forgalmazása. Választhatnak úgy, hogy a Huawei elsőségét figyelmen kívül hagyva ugyanúgy piacra dobják Kínában is az azonos nevű terméket, aztán kezelik a lehetséges következményeket. A második lehetőség, hogy megváltoztatják a Vision Pro nevét a kínai piacon, míg a harmadik opció szerint a távol-keleti országot egyszerűen kihagyják a forgalmazásból.

Felmerült még az a lehetőség is, hogy az Apple esetleg a Huawei-től licenceli majd a Vision Pro nevet, azonban beláthatjuk, hogy ennek a valószínűsége meglehetősen alacsony. Akkor már valószínűbb, hogy a bíróságon mérkőznek majd meg, pénzt és időt nem kímélve. A Huawei egyébként jelenleg egy, a kínai piacon kapható tévéjénél használja a Vision Pro nevet, innentől érdekes lesz nézni az ügy alakulását.

Az Apple-nek emellett azért is főhet a feje, mert a Sony nemrég bejelentette, hogy nem fog tudni annyit gyártani a Vision Pro-hoz szükséges optikákból, mint amennyire a cupertinói cégnek szüksége lenne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.