Hirdetés

Kinyír egy biztonsági funkciót a Facebook, de nem fogod megsiratni



|

Jó esély van rá, hogy szinte senki sem használta a közel tíz éve elérhető megoldást.

Hirdetés

Az évek során több nagy botrány is emlékeztette az emberiséget az internetes jelenlét és a privát szféra között tátongó óriási lyukakra Edward Snowden szivárogtatásaitól a Cambridge Analytica-ügyön át a Pegasus kémszoftverig, így minden okunk megvan rá, hogy üdvözöljük a titkosított szolgáltatások egyre szélesebb körű elterjedését.

Ennek jegyében vezette be a Facebook 8 évvel ezelőtt a titkosított e-mailben érkező értesítéseket, ám hiába mutatnak egyre inkább ebbe az irányba a trendek, a közösségi oldal mögött álló Meta most elkaszálta a megoldást.

Hirdetés

A lépésre a TechCrunch hívta fel elsőként a figyelmet, melynek munkatársa a napokban maga is kapott egy üzenetet a Pretty Good Privacy (PGP) szabvánnyal titkosított e-mailes értesítések december 5-i kivezetéséről. Mire tehát ezeket a sorokat olvasod, az extra védelem már el is búcsúzott, ám valószínűleg nem sok ember fogja hiányolni.

Ennek oka, hogy már maguknak az e-mailes értesítéseknek sincs sok értelmük, hiszen ezek ugyanarról tájékoztatnak, mint az alkalmazás vagy a webes felület natív értesítései: kedvelésekről, ismerősnek jelölésekről, eseményekről és így tovább. A legtöbb ember ezért jó eséllyel nem is engedélyezi ezt a spamgyárként is felfogható funkciót, a külön aktiválandó titkosítást pedig még annyian sem.

Maga a Meta egyébként nem indokolta meg a döntést, de a TechCrunch szerint szinte biztosan az alacsony kihasználtság állhat a háttérben. A portál beszámolója egyben arra is emlékeztet, hogy a titkosított Facebook-mailek 2015-ös bevezetésekor még maga a PGP-szabvány megalkotója, Phil Zimmermann is lemondott a funkció aktiválásáról, méghozzá a maces és az iOS-es kompatibilitással kapcsolatos problémákra hivatkozva.

A napokban nem ez az egyetlen funkció, amit elvesz a Meta, hamarosan ugyanis a Messenger és az Instagram közötti kommunikáció is elbúcsúzik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.