Hirdetés

Kisvárosnyi embert rúg ki Mark Zuckerberg - már megint



|

A cég az optimalizálással és a struktúra átalakításával magyarázza az elbocsátásokat.

Hirdetés

Még tavaly novemberben derült ki, hogy a Meta kissé túlköltekezett, miközben csökkennek a hirdetési bevételei, a Facebookról csapatostul lépnek le a felhasználók, a befektetők pedig nem igazán nézték jó szemmel a saját dolgozóik által is lefitymált metaverzum építésére elégetett dollármilliárdokat. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a 84 ezer embert foglalkoztató cég elbocsátotta a teljes állomány 13 százalékát, azaz 11 ezer embert. Mark Zuckerberg, a Meta első embere akkor annyit mondott: "rosszul ítéltem meg [a helyzetet], és ezért vállalom a felelősséget".

Nos, a felelősségvállalás annyira jól sikerült, hogy ma a Meta bejelentette a második kirúgási hullámot - írja az Engadget. Zuckerberg ezúttal körülbelül tízezer dolgozó elküldését tűzte ki célul, illetve megszüntetnek 5000 olyan pozíciót, amelyre egészen eddig keresték a lehetséges jelölteket.

Hirdetés

A döntések azonnali hatályúak, a Meta a holnapi napon tájékoztatja majd az érintett munkavállalókat. Áprilisban is folytatódnak a leépítések, amikor a technikai háttérrel foglalkozó dolgozók aggódhatnak, májusban pedig a pénzügyi-üzleti részleg felülvizsgálatára kerül majd sor. Zuckerberg szerint az átszervezések, átalakítások 2023 végéig is elhúzódhatnak, de az USA területén kívül működő egységeknél még tovább is tarthat a folyamat. Ennek ideje alatt a Meta nem is vesz fel új alkalmazottakat.

Nem szépítem, ez kemény lesz. Búcsút kell majd intenünk tehetséges és szenvedélyes kollégáknak, akik részei voltak a sikereinknek

- fejtette ki Zuckerberg abban a blogposztban, amelyet a cég dolgozóival is megosztottak.

A második hullámra már számított a gazdasági sajtó, a The Financial Times, a Bloomberg és a The Verge is beszámolt róla, hogy újabb leépítés várható. Mark Zuckerberg - aki nemsokára szülési szabadságra megy, harmadik gyereke érkezését követően - eközben a "hatékonyság évének" nevezte 2023-at.

Nem a Meta az egyetlen a nagy techcégek közül, ahol "optimalizálják" a munkavállalók számát: az Amazon, az Alphabet és A Microsoft is hasonló átszervezésre készül, míg a Twittertől szinte folyamatosan rúgják ki az embereket, amióta Elon Musk felvásárolta a vállalatot. Ezzel együtt a Meta az egyetlen, ahol már a második leépítési körre is szükség volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.