Hirdetés

Kiszivárgott az iOS forráskódja - az Apple-történelem legnagyobb bakija



|

Az Apple történelmének legnagyobb szivárgása ez, ami nagy biztonsági kockázatot is jelenthet - a vállalat szerint mindenesetre nincs gond.

Hirdetés

Egy ismeretlen személy fogta az iOS forráskódjának kritikus részét, és feltöltötte a GitHubra ezen a héten. A kód az iOS 9-hez tartozott, és konkrétan az iBootot érintette. Ez az első dolog, ami betölt egy iPhone vagy iPad bekapcsolásakor: ez tölti be a kernelt, és gondoskodik róla, hogy a szoftver hitelesítve legyen. 

Hirdetés

Más szóval pontosan ez az, amit a hackerek szeretnének feltörni, ha jailbreakben gondolkoznak, és módosítanák az operációs rendszert. Akkor is ez kell nekik, ha meg akarják fertőzni az iPhone-felhasználókat különböző kártevőkkel, vírusokkal. 

Bár a kód az iOS egy régebbi verziójához tartozik, és azóta töröltették a GitHubról, egyes szakértők szerint nagyon komoly fejfájást okoz ez az Apple-nek, és egyben biztonsági kockázatot is jelent (és persze rengetegen megszerezték a törlés előtt). Az Apple megerősítette, hogy tényleg az igazi kód szivárgott ki.

A szakértők szerint ez az Apple történelmének az eddigi legnagyobb és legkomolyabb szivárgása. 

Az iOS 9-et ugyan már nem használják sokan, ez a nem sok még mindig kb. 70 millió felhasználót jelent. Még nagyobb gond, hogy valószínűleg a kód egy részét (vagy az egészet) az iOS 11-ben is felhasználta az Apple. 

Az almás vállalat hivatalos állásfoglalása szerint a 3 éves forráskód valóban kiszivárgott, de az Apple eszközök többrétegű hardveres és szoftveres védelemmel rendelkeznek, ezért a termékek biztonsága nem függ a forráskód titkosságától. 

Az Apple mindenesetre 200 000 dollárt ad bárkinek, aki sérülékenységet talál a kódban (ami kritikus része az iOS biztonságának) - ez arra utal, hogy baj van, és hamarosan nagy nyomást gyakorolnak majd a cégre a biztonság fokozása miatt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.