Hirdetés

Kitálalt egy szivárogtató, aki az Apple kettős ügynöke volt



|

Nem kompenzálták a cupertinóiak, ezért nyilvánosság elé állt a vállalat egykori kémje.

Hirdetés

Az Apple ugyan közismert a dolgozóktól is megkövetelt szigorú titoktartásáról, a kisebb-nagyobb szivárgások azonban rendszeresen bizonyítják, hogy még a cupertinóiak védelme is messze van a tökéletestől.

Egy korábban kettős ügynökként tevékenykedő szivárogtató történetén át nemrég bepillantást nyerhettünk abba, hogy milyen elkeseredett harc folyik az információkért a színfalak mögött.

Andrey Shumeyko a Motherboard magazinnak tárta fel az Apple titoktartási hadjáratában betöltött szerepét. A JHVResearch és YRH04E néven is aktív férfi 2017-ben lépett kapcsolatba az Apple biztonsági csapatával, hogy figyelmeztesse a céget egy adathalász támadásra, amely az almás bolthálózat alkalmazottait vette célba.

Hirdetés

Ez a kapcsolat vezetett oda, hogy 2020 közepén már a cupertinóiak kettős ügynökeként működött a szivárogtatók és az Apple készülékeket feltörő jailbreaker közösségen belül. Shumeyko ugyan maga is részt vett a titkos információk és prototípusok kereskedelmében, ám olykor jelentett az Apple-nek a megszerzett értesüléseiről és a forrásairól.

Elárulta például a lopott prototípusok eladóit, a bizalmas információkkal seftelőket, de még azokat az újságírókat is, akik kapcsolatot tartottak fenn a szivárogtatókkal. A Motherboard ellenőrizte a férfi sztoriját, és az Apple-lel váltott emailjei arra utalnak, hogy hitelesnek tekinthető a beszámolója.

Shumeyko azt mondja, hogy minderre a korábbi cselekedeteinek jóvátétele és a remélt anyagi haszon ösztönözte, ám az utóbbi végül elmaradt. Az önkéntes kettős ügynök akkor rúgta össze a port az Apple-lel, amikor leleplezett egy német alkalmazottat, aki eladta a hozzáférést a belsős felhasználói fiókjához.

Shumeyko arra számított, hogy jutalom üti a markát a fogásért, ám az Apple nem reagált az ezt firtató kérdéseire, így néhány héttel később 500 dollárnyi Bitcoinért eladta a megszerzett információkat az almás hírekre szakosodott 9to5Macnek. Így született meg ez a cikk az Apple Maps fejlesztése mögötti erőfeszítésekről, melyben most is olvasható a hivatkozás a YRH04E nevű szivárogtatóra, azaz Shumeykóra.

A történet érdekes mozzanata, hogy a kettős ügynök szinte azonnal elnézést kért az Apple biztonsági csapatától, tehát még ezek után sem bánta volna, ha fenn marad a jó kapcsolata a céggel. A Motherboard leközölte az egykori katonákkal és hírszerzőkkel kitömött ügyosztály válaszát is:

Kérlek értsd meg, hogy a célunk az Apple megvédése. Minden cselekedetünket az a feltevés vezérli, hogy mi a legjobb a vállalatnak, az alkalmazottaknak és az ügyfeleiknek (akik közül te is egy vagy). Ezért a lehetséges veszélyek megértésére vonatkozó segítséged - és a meglátásaid - nagyon fontosak a számunkra. A tanácsom az, hogy továbbra is járj a jó úton, hogy pozitív képet építs magadról. Járd a jó utat, hogy megvédd az Apple-t. Tartsd magad ehhez, és büszke lehetsz majd, ahogy mi is büszkék leszünk rád.

A sztorit lehozó portál több szivárogtatót és jailbreakert is megkérdezett, akik azt mondták, fogalmuk sem volt YRH04E kettős szerepéről.

Az anyagi gondokkal küzdő Schumeyko most azért tárta a világ elé a történetét, mert úgy érzi, hogy az Apple kihasználta őt, és nem kompenzálta megfelelően az erőfeszítéseiért. Az egykori kém továbbra is "aktív" a szakmában, egy azóta megszüntetett Twitter-fiókon nemrég például belsős Apple-dokumentumokat kínált megvételre.

"Nem igazán élvezem ezt, de az extra pénz is kell. Sajnos sokkal nagyobb problémáim is vannak, mint az Apple."

- összegezte helyzetét Schumeyko a Motherboard riporterének.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.