Hirdetés

Kiterjesztett valóság kutyáknak: Amerikában már tesztelik



|

Az Egyesült Államok hadseregében fejlesztenek az AR-headsetet kutyák számára, így a kiképzőjük távolról is kommunikálhat velük.

Hirdetés

Az internet különféle bugyraiban találni egy csomó ultracukimuki képet arról, hogy kutyák orrára biggyesztenek szemüveget a szintén ultracukimuki gazdik. Az amerikai hadsereg azonban egyáltalán nem a cukiságfaktor növelését tűzte ki célul, amikor a kötelékében szolgáló kutyákat látta el AR-headsetekkel.

A kiterjesztett valóság ugyanis kiváló megoldás olyan helyzetekre, ha az állatot nem tudja közvetlen közelről követni a kiképzője, viszont továbbra is szeretne kommunikálni vele és utasításokat adni számára.

Hirdetés

A seregben többek között olyan feladatokra használják a kutyákat, amelyekre emberek nem lennének képesek. Ilyen például az, ha kis helyekre kell befurakodni, valamilyen keresett személyt vagy tárgyat (például bombákat) kiszimatolni és így tovább.

Ez sokszor működhet úgy, hogy a kiképző ott áll néhány lépésnyire a kutyától és mondja vagy mutatja az utasításokat, de megannyi esetben erre nincs lehetőség: ilyenkor jön jól az új headset.

A Command Sight Inc. által készített modellek a technológia sajátossága révén továbbra is teljesen átláthatóak, tehát az állatok mindenféle torzítás nélkül látják a környezetüket, viszont a szemük elé lehet vetíteni olyan vizuális utasításokat, amelyekre könnyen betaníthatóak (menj jobbra, menj balra, állj, gyere vissza, hozd ide és így tovább).

A kiképzők pedig "szemmagasságból" követhetik, mit lát a kutya, a headseten ugyanis kamerák is működnek, amelyek valós időben továbbítják számukra a képi visszacsatolást.

A kutyáknak állítólag már nem kell külön megszokniuk azt, hogy valami van a szemük előtt, ugyanis a kiképzés közben már eddig is kaptak egy olyan "szemüveget", amely főleg a környezet káros hatásaitól, például portól, széltől védte a látásukat.

Az új eszközzel kapcsolatban tehát csak annyi az újdonság számukra, hogy a megjelenő vizuális jelek és az utasítások közötti kapcsolatot megtanulják. Persze a jelenlegi változat még erősen tesztfázisban van, például még csak vezetékes összeköttetést biztosít a kutyák és a kiképzők között, de a fejlesztő cég reményei szerint, mire az első állatok tökéletesen elsajátítják az eszköz használatát, addigra a végleges verzió is elkészül.

Ehhez már be is zsákolták a megfelelő pénzügyi támogatást és néhány éven belül ígérik a vezetéknélküli kiadást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.