Hirdetés

Kizárták a Twitterről, most Kanye West felvásárol egy konzervatív közösségi oldalt



|

Hamarosan az antiszemita botrányba keveredett zenészé lesz a Parler.

Hirdetés

A közösségi média történetében valószínűleg a tulajdonosként fellépő hírességek offenzívájáról marad majd emlékezetes 2022, hiszen az idei évben nemcsak Donald Trump gründolt saját közösségi oldalt, de Elon Musk is felvásárolja a Twittert, most pedig Kanye Westről derült ki, hogy szerez magának egy platformot.

Az újabban már Ye néven futó zenész/producer/celeb a Trump-féle Truth Socialhez hasonlóan laza moderációval házaló, önmeghatározása alapján konzervatív hangvételű, a kritikusai szerint viszont szélsőjobbos konteósok melegágyának számító Parlert vásárolja fel.

Ez nem máshonnan, mint a 2018-ban indult közösségi oldal hivatalos közleményéből derült ki, mindössze egy héttel azt követően, hogy West fiókjait az Instagram és a Twitter is zárolta egy-egy antiszemita tartalmú poszt miatt.

"Egy olyan világban, ahol a konzervatív vélemények ellentmondásosnak számítanak, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy jogunk van szabadon kifejezni magunkat."

- idézi a zenészt a szöveg, mely szerint a részvényesek elé terjesztett felvásárlási ajánlat egy "minden hangot befogadó ökoszisztéma" előtt kövezi ki az utat.  

Hirdetés

George Farmer, a Parler mögött álló Parlement Technologies pedig egyenesen úgy látja, hogy az üzlet megváltoztatja majd a világot, annak gondolkodását a szólásszabadságról.

"Ye úttörő lépést tesz a szólásszabadság médiaterébe, és soha többé nem kell majd attól tartania, hogy eltávolítják a közösségi médiából. Ye ismét bebizonyítja, hogy egy lépéssel az örökölt médianarratívák előtt jár. A Parlement megtiszteltetésnek veszi, hogy segíthet neki céljai elérésében."

- méltatja Parler az új tulajdonosjelöltet. A meg nem határozott összegű felvásárlást még az idei év végéig le szeretnék zárni. A kérdés már csak az, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás, azaz, hogy West vajon tényleg a twitteres és instagramos letiltása miatt döntött az akvizíció mellett, avagy a múlt heti botrány inkább egy ügyes PR-akció volt, amivel a celeb a konzervatív-szélsőjobboldali körökben igyekezett extra hírverést generálni az akkor már előkészítés alatt álló tranzakciónak.

Az utóbbi narratívához passzolna a reménybeli közösségi médiamágnás október eleji húzása is, amikor is egy "White Lives Matter" feliratú pulóvert viselve jelent meg a párizsi divathéten. Az amerikai liberális táborban ezt a szöveget a feketék jogaiért küzdő mozgalom egyenes tagadásának tartják, míg a használói szerint csupán arra emlékeztet, hogy a fehér életek is számítanak. Westnek - aki egyébként korábban többször is kifejezte a Donald Trump iránt érzett szimpátiáját, de a 2020-as elnökválasztáson mégis elindult ellene - mindenesetre sikerült komoly botrányba keverednie a felirat miatt, melynek következtében az egyik nagy üzleti partnerével, az Adidasszal is összebalhézott.

A történtek kapcsán létezik egy harmadik vélekedés is, mely szerint Ye egyszerűen megőrült. Erre utalhatnak azok a nyilatkozatai, melyek egy néhány nappal ezelőtti, Fox Newsnak adott interjúban hagyták el a száját. A végleges adásból kivágott, de később nyilvánosságra került szegmensek alapján West úgy gondolja, hogy Isten információval látta el egy szabadon hozzáférhető kinetikus energiaforrásról, s hogy valakik gyerekszínészeket küldtek a házába, hogy "szexualizáljájk" az ő gyerekeit.

Ami pedig a Ye által kinézett platformot illeti, a Parlernek szintén nem kell a szomszédba mennie a botrányokért. A becslések szerint 700 ezer- 1 millió ember által használt közösségi oldalt a Google több mint egy évre kitiltotta a Play Áruházból a Capitolium tavalyi ostromában betöltött szerepe miatt. A blokkolást csak nemrég oldották fel, arra hivatkozva, hogy az üzemeltetők moderációs gyakorlata már megfelel a keresőóriás előírásainak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.