Hirdetés

Komoly biztonsági rés tátong a Windows 10 és 11 védelmén



|

A helyzet pikantériája, hogy már másodjára javítják, a csomagot azonban még körülbelül fél évig nem élesíteni a Microsoft.

Hirdetés

A BlackLotus bootkit az első olyan ismert kártevő, ami képes megkerülni a Secure Boot védelmet, így még azelőtt indítja el a kártevőt kódot, hogy a Windows betölthetne. Az effajta bootolás már sok éve alapértelmezetten engedélyezve van az előre összeállított PC-ken és a hordozható eszközökön, a Windows 11 pedig enélkül nem is telepíthető.

Nemrég kiderült, hogy sajnos ez is megkerülhető.

Hirdetés

A Microsoft először januárban adott ki a BlackLotus bootkit ellen egy javítást, majd nemrég egy újabb csomagot is elérhetővé tettek, ami egészen a Windows Server 2008-ig visszamenőleg elhárítja a biztonsági kockázatot.

A frissítéssel azonban van egy kis gond.

Ha valaki végleg szeretné maga mögött hagyni a BlackLotus okozta fejfájást, el kell fogadnia a tényt, hogy minden korábbi Windows boot eszközét újra létre kell hoznia. A telepítés után a PC-k nem lesznek képesek bootolni a frissítés előtt létrehozott lemezképekről. Ebben a teljesség igénye nélkül, érintettek a Windows boot DVD-k, az USB-s eszközök, különböző céges telepítőcsomagok és minden backup fájl is.

Éppen ezért a Microsoft kezdetben letiltotta a frissítést, aki engedélyezni szeretné, annak egy öt lépéses hitelesítésen kell végigmennie, ahol a Microsoft megbizonyosodik arról, a felhasználó tényleg tisztában van azzal, mit engedélyez. Júliusban aztán egy fokkal könnyebbé teszik a javítás engedélyezését, és majd csak 2024 első negyedévében teszik alapértelmezetten engedélyezetté a csomagot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.