Hirdetés

Komoly malware rejtőzött a Google Play Áruházban



|

36,5 millió készüléket érintett a Judy nevű kártevő, amelyet elvileg már kisöpört a Google.

Hirdetés

A Check Point biztonsági szakemberei a múlt héten felfedeztek egy Judy nevű kártevőt, amely a számítások szerint legalább 36,5 millió androidos készüléket fertőzött meg. 

Hirdetés

Gyakorlatilag egy automatikus kattintásokra szakosodott adware-ről van szó, amely reklámokat célzott meg, és a malware mögött álló hackereknek igen nagy bevételeket hozott. Egy koreai fejlesztő 41 alkalmazásában volt benne többek között, és hamar elterjedt, csak ezek az appok 4,5 - 18,5 millió letöltést hoztak (fertőzötten). 

Érdekes, hogy az appok nagy része évek óta fent van a Google Play Áruházban, de mind mostanában frissült. Más fejlesztők appjaiban is rátaláltak továbbá a Judyra, de nem tudni, hogy volt-e a cégek között kapcsolat, illetve az sem tiszta, hogy véletlenül vagy szándékosan terjesztették a kártevőt. 

A dél-koreai Kiniwini fejlesztő ENISTUDIO corp. néven fut a Play Áruházban - a Google már törölt minden érintett programot. Ezek nevében egyébként mindben benne volt a Judy szó. Szintén érdekesség, hogy a vállalat iOS-re is fejleszt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.