Hirdetés

Komoly veszély fenyegeti a Föld mágneses erőterét



|

Egyre több az űrszemét, ennek pedig megvannak a következményei.

Hirdetés

Nem ma kezdődött a jelenség, miszerint egyre szaporodik a világűrben keringő űrszemét, melynek halmazát elsősorban a nem működő, mesterséges eredetű tárgyak duzzasztják egyre nagyobbá. Egy ideig ez nem okozott különösebb problémát, azonban mostanra a jövőbeni küldetések is veszélybe kerültek, mi több, minden kilőtt rakéta tovább gyarapítja a kozmikus hulladék mennyiséget.

Természetesen a mérnökök már évek óta dolgoznak különböző megoldásokon, melyekkel megtisztítanák a szennyezett környezetet. Az egyik ilyen módszer az objektumok Föld felé mozgatása, majd légkörben történő elégetése. Ez gyakorlatban valóban működőképes folyamat, azonban mint kiderült, több gond is van vele.

Hirdetés

Egy korábbi tanulmány már rávilágított arra, hogy az eljárás jelentősen roncsolhatja az ózonréteget, azonban egy újabb kutatás még aggasztóbb eredményekről számolt be. A gyakorlat a Föld mágnese terét is gyengítheti, ami további komplikációkhoz vezethet.

Az Izlandi Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a Starlinkhez hasonló, kiépítés előtt álló műholdas hálózatok akár a felére csökkenthetik a Föld mágneses terének erejét. A tanulmány vezető szerzője szerint a műholdak légkörbe lépésével a fémek felizzanak, megolvadnak, majd párologni kezdenek - elsősorban ez okozza a problémát.

Az elpárolgott fém ugyanis egyfajta hálót formál az ionoszféra felső részén, ezzel pedig a mágneses erőteret is beszorítja alá. Ennek következtében az erőtér idővel csökkenni kezdene, ami jóval nagyobb sugárzásnak tenné ki a műholdakat és az űrállomásokat. Az elpárolgott fém továbbá az űrhajók fedélzeti elektorinkáit is roncsolhatja, így hosszú távon nem fenntartható a gyakorlat.

A tanulmány úgy látja, ez az űrszemét eltakarításának legrosszabb módja, míg többen rendkívül kevés esélyt látnak arra, hogy a megolvadt fémekből valóban létrejöjjön egy ilyen háló.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.