Hirdetés

Komolyan megterhelik a pénztárcát a készenlétben hagyott elektromos eszközök



|

Egy brit kutatás szerint sokat spórolhatunk azzal, ha a teljes kikapcsolás mellett döntünk.

Hirdetés

A gazdasági elemzők többnyire egyetértenek abban, hogy a világszerte tapasztalható magas infláció, az ukrajnai háború gazdasági következményei és az elszálló energiaárak miatt a korábbiaknál jóval nehezebb esztendők előtt állunk, ami sokakat kényszeríthet a nadrágszíj meghúzására.

Egy brit kutatásnak hála pedig már tudjuk, hogy a spórolást érdemes lehet a készenléti állapotban hagyott elektronikus kütyüinkkel kezdeni, ezek ugyanis éves szinten már nem kevés pénzünkbe kerülhetnek.

Hirdetés

A British Gas BBC által közölt felmérése szerint az Egyesült Királyság háztartásai összesen évente 3,16 milliárd fontot költenek ezekre az "energiavámpír" eszközökre, ami egy átlagos otthonra levetítve 147 fontot, vagyis 66 300 forintot jelent. Egy ugrásra készen tartott tévé például önmagában évi 11 ezer forintnyi fontba kerül, de ha egy set-top boxot is üzemeltetünk mellette, az további 10 ezer forinttal dobja meg a villanyszámlát.

Az összegek nyilván a jóval borsosabb brit energiadíjak mellett értendők, ettől függetlenül viszont bizonyítják, hogy nincs ingyen a komfort, egy nagyobb eszköztárral még a hatósági áron kiszolgált magyar fogyasztóknak is sokba kerülhet a teljes lekapcsolás elmulasztása. A British Gas szerint a tévék után a készenlétben hagyott mikrohullámú sütők igénylik a legtöbb energiát, amit sorban a játékkonzolok, a számítógépek, a mosógépek és a nyomtatók követnek.

S hogy mit tehetünk, ha mégis ragaszkodunk a kényelemhez? A British Gas azt tanácsolja, hogy használjunk gombnyomással áramtalanítható hosszabbítókat vagy okos konnektorokat, amelyekkel akár automatikusan is időzíthetjük a tápfeszültség megvonását, és mobilról is látjuk az aktív fogyasztókat. Ami pedig a konzolokat és PC-ket illeti, a jó hír, hogy az újabb számítógépekben és a next-gen konzolokban már nagy sebességű SSD tárhelyről fut a rendszer, így néhány másodperc alatt bevetésre készek még teljes kikapcsolás után is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.