Hirdetés

Kompromittáló videókkal zsarolják a magyar internetezőket, de kamu az egész



|

"Összeállítottam egy videót, amelyben te szerepelsz, ahogy éppen magaddal játszadozol a képernyő baloldalán" - írják a zsarolók, de ebből semmi sem igaz.

Hirdetés

A tavalyi évben ugrásszerűen megnőtt a zsarolóvírusos támadások száma, így a szélesebb nyilvánosság is értesült erről az aggasztó jelenségről, melynek visszaszorítására már az Egyesült Államok is nemzetközi háborút hirdetett, nem is sikertelenül.  Az áldozatok fájljait zároló és ellopó támadásoktól való rettegésre építenek azok az e-mailek, amik az utóbbi időben bombázzák a hazai internetezőket.

A magyar nyelven írt üzenetek azt állítják, hogy hackerek fertőzték meg a címzett számítógépét, és a webkamera segítségével felvették, amit az illető "felnőtt tartalmú oldalak" látogatása közben csinál. Amennyiben a célszemély nem fizeti ki a többnyire Bitcoinban kért váltságdíjat, a felvételt eljuttatják az ismerőseihez, és közzéteszik a közösségi médiában. Ha esetleg te is kaptál ilyet, nem kell megijedni: a Nemzeti Kibervédelmi Intézet most arra figyelmeztet, hogy kamu az egész.

Hirdetés

A NKI szerint a "sextortion" levelekkel egyaránt támadják az állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket is. Az intézet szakértői úgy vélik, hogy az e-mailek azért képesek kikerülni a spamszűrőket, mert egyszerűen nincs bennük olyan link, ami aktiválná a védelmi rendszert.

"A levelek szövegezése azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható. A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt."

- részletezi a levelek tipikus tartalmát az NKI közleménye, melynek csatolmányaként egy teljes hosszúságú példát is olvashatunk az önkielégítős videókkal zsaroló e-mailek szövegére. A Kibervédelmi Intézet azt javasolja, hogy egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül ezeket a próbálkozásokat, illetve konfiguráljuk úgy a spamszűrőt, hogy blokkolni tudja őket.

Ez tehát csak egy gyenge vaklárma, ha viszont a valódi zsarolóvírusok ellen szeretnél védekezni, érdemes elolvasni az erre vonatkozó cikkünket, melyben hasznos tippeket találsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.