Hirdetés

Korlátlan mértékű energiát lehet termelni egy grafén alapú áramkörrel?



|

Érdekes felfedezést tettek egy amerikai egyetem kutatói, ami később akár még jól is jöhet bizonyos területeken.

Hirdetés

A University of Arkansas egy kutatócsoportjának sikerült egy olyan áramkört kifejlesztenie, amely képes befogni és elektromos árammá alakítani a grafén termikus mozgását. A fizikusok szerint egy grafénen alapuló, energiagyűjtő áramkört akár egy chipbe is be lehetne ültetni, ami így aztán alacsony feszültségű, de tiszta és végtelen mennyiségű árammal láthatna el kisebb eszközöket, valamint szenzorokat.

Hirdetés

Az egyetem kutatói azt vették észre, hogy szobahőmérsékleten a grafén termikus mozgása váltakozó áramot idéz elő egy áramkörben, és a diódák kapcsolóhoz hasonló viselkedése nem csökkenti, hanem valójában felerősíti a küldött energiát. Fontos felfedezés még, hogy amíg a termikus környezet az ellenálláson "dolgozik", addig a grafén és az áramkor ugyanolyan hőmérsékletű, ráadásul nincs hőáramlás sem. Mindez azt jelenti, hogy a dolog nem ütközik a termodinamika második törvényével.

Továbbá arra is rájöttek a kutatók, hogy a grafén viszonylag lassú mozgása alacsony frekvencián idéz elő áramot az áramkörben, ami szintén hasznos lehet, mivel az elektronikai eszközök hatékonyabban működnek alacsony frekvenciákon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.