Hirdetés

Kormányzati és katonai vásárlókat is kiszolgált egy hamis Cisco hardverekkel üzletelő csaló



|

A nemrég letartóztatott elkövető egy egész cégbirodalmat épített a hamis termékekre.

Hirdetés

Könnyen aknára léphet az, aki spórolni szeretne, hiszen általában minél csábítóbb egy üzlet, annál nagyobb az esélye, hogy valami nincs rendben az ajánlattal. Nagyüzemben bizonyította ezt az a nemrég letartóztatott amerikai csaló, aki éveken át seftelt az eredetinél jóval olcsóbb, hamisított Cisco hálózati eszközökkel.

A 38 éves Ron Onur Aksoy a Belbiztonsági Minisztérium büntetőfeljelentése nyomán áll bíróság elé, a vád szerint egy 19 cégből álló hálózaton keresztül több mint 100 millió dollárt keresett a kamu hardverekkel, amelyeken 1 milliárd dollár feletti összértékben adott túl.

Hirdetés

Az egyebek mellett Pro Network, LLC néven futó vállalkozása elsősorban a méregdrága profi eszközökön spórolni vágyó üzletfeleket szolgálta ki, vásárlói között nem csak magánszemélyeket és vállalkozásokat, de iskolákat, kórházakat, valamint katonai és kormányzati szerveket is találni. Aksoy az évek során több ezer, jellemzően régebbi, olcsóbb Cisco hardvert adott el ezeknek, amelyeket a kínai beszállítói turbóztak fel hamis alkatrészekkel, hogy drágábbnak és korszerűbbnek tűnjenek.

A tökéletes illúzió érdekében a felszerelések teljesen hivatalosnak tűnő csomagolásban érkeztek, Cisco dobozban, dokumentációval és matricákkal. Az ügyfelek azonban szép lassan rádöbbenhettek, hogy valami nincs rendjén, a hardverek körében ugyanis nagyon magas volt a meghibásodási arány, a javítási és csereköltségek miatt így a csaló céghálónak kifizetett összegek végül gyakran meghaladták még az eredeti eszközök árát is.

Hogy legyen némi fogalmunk a eBayen és Amazonon bonyolított üzlet nagyságáról, az amerikai vámosok 2014 és 2022 között több mint 180 szállítmányra való kamu Cisco hardvert foglaltak le, amelyek Aksoy vállalkozásainak voltak címezve, a csaló azonban hamisított dokumentumok segítségével gyakran visszaszerezte ezeket. A New Jersey-i Ügyészség most várja azok  jelentkezését, akiket átvertek az eszközökkel.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.