Hirdetés

Koronapokalipszis: jön a fékevesztett áremelkedés



|

Soha nem látott vészhelyzet van a világon és ez az élet minden területén érezhető. Nem kivétel az IT-ipar sem, ahol világjárvány hírére azonnal emelkedni kezdtek a hardverárak és a távmunka eszközei kerültek fókuszba.

Hirdetés

Stabilnak és kiszámíthatónak semmiképp sem nevezhető mostanában a hardveripar, beleértve a PC-ket és a mobilokat egyaránt. Több szegmensben is komoly változásoknak lehetünk szemtanúi, elég csak az USA-Huawei viszályra, vagy például az Intel-AMD párharcra gondolni. Az egészséges versenyhelyzet mindig előnyös a felhasználó számára, hiszen a gyártók egyre jobb termékeket kínálnak egyre jobb árakon, azonban a világjárvány nem válogat, minden szereplőre egyformán rossz hatással van - és ez történik pillanatnyilag a szemünk láttára.

 

Hirdetés

Elnapolt innováció

Hónapról hónapra rengeteg hazai és európai kereskedő kínálatát böngésszük át, gyártókkal egyeztetünk, hogy mit ajánlhatunk olvasóinknak, mint jó vétel, illetve milyen új eszközökre, technológiákra lehet számítani, amelyek átrendezik az adott piaci szegmenst. Márciusban szinte csak rossz híreket kaptunk: az árak meredeken emelkednek, amit jól mutat, hogy a hónapról-hónapra összeállított, ajánlott PC-konfigurációink is rendre drágábbak lettek, nem is beszélve a notebookokról és mobiltelefonokról.

Az egészséges versenyhelyzet előnyös a felhasználó számára, de a világjárvány nem válogat, mindenkire egyformán rossz hatással van

Az elmúlt hónapban emellett több, olyan eszköz is vendégeskedett tesztlaborunkban, amelyek kiemelten fontosak a következő időszakban új megoldásaik és minden eddiginél jobb ár/érték arányuk miatt, sajnos azonban ezeket hiába teszteltük le, nem beszélhetünk róluk, mert hónapokkal eltolták bemutatásukat.

Az IT-iparra az első csapást a kínai gyárak leállása mérte. Február elején egyszerűen nem indult be a gyártás, sőt, már az alapanyag-ellátásban, vagyis a lánc elején is komoly gondok mutatkoztak. Márciusra ez a helyzet azért már jobb, viszont máris itt a következő probléma: a logisztika. A repülőjáratok és hajók vagy el sem indultak, vagy nem futhatnak be a már megszokott európai kikötőkbe, így pedig hiába a gyártás rendeződése, a piacon viszonylag hamar hiány alakul ki. Ha pedig hiány van és nincsenek új eszközök, a régebbi modellek ára is emelkedésnek indul. Erre jó példa a népszerű SSD: 2019 nyarán már 20-25 ezer forintért felsőkategóriás, fél terabyte-os modellt kínáltak, ám ezek most 30-35 ezer forintba kerülnek - feltéve, hogy sikerül beszerezned egyet.

Távolról sem lehetetlen

Jogosan merülhet fel, hogy a jelen helyzetben a kereslet is csökkent, azonban ez nem igaz, sőt, épp az ellenkezőjét tapasztalja sok gyártó és szolgáltató. A vírus terjedésének lassítására hatásos az otthoni távmunka bevezetése, azonban ehhez megfelelő kliensgépek, internetkapcsolat és szolgáltatáscsomag szükséges. Egy szempillantás alatt előtérbe kerültek a konferenciaszoftverek, a Skype és a VPN, de említhetnénk a többi csoportmunka-megoldást is. A magyar alapítású LogMeIn például 3 hónapra ingyenessé tette távmunka szolgáltatásait az oktatási intézmények, egészségügyi, állami, önkormányzati és nonprofit szervezetek számára, ami nemes gesztus.

És tekintsünk egy pillanatra a (remélhetőleg nem is olyan távoli) jövőbe: ha csak a munkahelyek egy kis részében is beválik az otthoni távmunka, illetve a több éve változatlan formában zajló kisebb-nagyobb konferenciák, kiállítások közül is néhány sikeresen áttér online felületre, az komoly (és pozitív) változást hozhat globális szinten. Ehhez viszont ma még nem rendelkezik megfelelő tudással a munkáltatók és munkavállalók jelentős része (az oktatási intézményekről nem is szólva), ezért nekünk, a szakmédiának is jelentős szerepe van az edukálásban és a segítségnyújtásban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.