Hirdetés

Kell félni a koronavírus miatt a Kínából rendelt áruktól?



|

A kérdés jogos, hiszen senki sem biológiaprofesszor és virológus, ezért összeszedtük, mit lehet tudni a Kína felől érkező csomagok biztonságáról.

Hirdetés

A kínai Vuhan városából kiszabadult koronavírussal kapcsolatban más és más az emberek reakciója. Egyesek szerint felesleges a pánik, hiszen az egyszerű influenza többeket öl meg világszerte, mások viszont úgy vélik, a mostani események még csak a kezdetet jelentik egy világméretű egészségügyi katasztrófa felé vezető úton. A tudományosan megalapozott publikációkra a középút jellemző: a szakértők szerint ugyan egy kifejezetten veszélyes megbetegedésről van szó, amely leginkább a magas és gyors mortalitás miatt figyelemreméltó, és szinte biztos, hogy világjárvány kialakulásáról beszélhetünk, de a megfelelő egészségügyi ellátás, valamint a hatóságok és a lakosság elővigyázatossága mellett nem olyan nagy a valószínűsége, hogy Európában és a Távol-Keleten kívüli egyéb fejlett országokban annyira elterjedne, mint Kínában.

Hirdetés

A vírus terjedését és főbb információit már egy interaktív online térképen is követni lehet, és persze azt is tudni lehet a hírekből, hogy utazási tiltásokkal, egyes helyeken karanténnal igyekeznek megfékezni a kórokozót. De ilyenkor jön az egyértelműnek tűnő kérdés: ha az embereket nem engedik kijönni a leginkább fertőzött városokból, mi a helyzet az onnan, vagy a környékről érkező küldeményekkel? Kínából és a Távol-Keletről sokan rendelnek mindenfélét elsősorban a nagyon kedvező ár, valamint a szállítási feltételek miatt, a nemzetközi webshopok, az eBay, az Amazon és sok más piactér kínálatának nagy része valamilyen kínai városból érkezik a postaládánkig - de akkor ezek most mennyire veszélyesek?

Fertőző lehet a Kínából érkezett csomag?

Az eddigi szakértői vélemények szerint nincs mitől tartani. Már olyan hivatalok is megerősítették ezt, mint például az amerikai járványügyi hivatal kapcsolódó területének vezetője, Dr. Nancy Messonnier, aki sajtótájékoztatón beszélt a részletekről. Eszerint a koronavírus nem emberi hordozókon gyakorlatilag életképtelen, ezért szinte teljesen kizárható, hogy Kínából érkező csomagokon, vagy az ebben található eszközökön, ruhákon vagy bármi egyéb árun fertőzőképes, aktív vírus lenne.

Eleve a fertőzött városokban azonnal elkülönítenek mindenkit, akin gyanús tüneteket észlelnek, ezért a gyárakban és szállítmányozó cégeknél sem valószínű, hogy észrevétlen maradna egy megbetegedés. De még akkor is, ha véletlenül egy fertőzött személy csomagolja az általunk rendelt árut, amire még egy kackiásat tüsszent is, szinte esélytelen, hogy az így átjutó kórokozóktól tartanunk kellene.

Egy Távol-Keletről rendelt csomag még a leggyorsabb szállítási opcióval is 2-3 nap alatt teszi meg az utat a származási helyétől az ajtónkig, de a legtöbb ilyen árut pont az olcsó, de lassú kiszállítással rendelik világszerte. Az eddigi kutatások alapján a mostani koronavírus a legfőbb jellemzőit tekintve nagyon hasonló a korábban megismert SARS és MERS vírusokhoz, ezek pedig élő (sőt, pontosabban emberi) szervezeten kívül legfeljebb néhány órán át maradnak életben (már amennyire egy vírust élőlénynek tekintünk). Épp ezért kis közelítéssel az a hivatalos álláspont, hogy közvetetten, tárgyak közvetítésével szinte lehetetlen megfertőződni, ehhez az kell, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk valakivel, akit már elkapott a vírus, vagy nagyon rövid időn belül kell gazdát cserélnie valami olyan tárgynak, amire a fertőzött személytől vírus került.

Dr. Messonnier szerint persze még kiderülhet, hogy a SARS és MERS vírusokban megismertekhez képest valamilyen tekintetben máshogy viselkedik a mostani koronavírus, ám annyira körültekintő és folyamatos vizsgálatokat végeznek rajta, hogy már kiderült volna, ha a fertőzés mikéntjében teljesen másmilyen lenne a mostani kórokozó. A betegek vizsgálata minden esetben azt mutatta eddig, hogy a már fertőzött személy közvetlen közelében tartózkodtak. Annak szintén kicsi a valószínűsége, hogy valamilyen élő állat szállítása veszélyes lehet: ugyan a koronavírus az eddigi sejtések szerint egy kígyófaj, vagy más feltételezés szerint egy denevértípus révén került át emberre, még semmilyen állatban nem sikerült kimutatni. Másrészt pedig Kínából eleve elég macerás élő állatot rendelni, ha pedig mégis sikerül, annak amúgy is egészségügyi vizsgálatokon kell átesnie, és erre a koronavírus megjelenése óta fokozottan figyelnek a hatóságok.

Egyszóval, a jelenlegi információk szerint nem kell félni a Kínából rendelt csomagoktól, ilyesminek még a gyanúja sem merült fel eddig, és attól sem kell tartani, hogy "valamit elhallgatnak előlünk", hiszen az egészségügyi szervezeteknek és egyéb hatóságoknak semmilyen érdeke nem fűződik ehhez, pont azon fáradoznak, hogy minden terjedési útvonalat és rizikófaktort kizárjanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.