Hirdetés

Koronavírus miatt elhunyt a GIF alkotója



|

Stephen Wilhite munkássága nélkül most sokkal unalmasabb hely lenne az internet.

Hirdetés

74 évesen, koronavírus-fertőzés következtében életét vesztette a GIF atyjaként is ismert Stephen Wilhite március 14-én. A halálhírt felesége, Kathaleen erősítette meg a The Verge-nek. Wilhite a gyászjelentés szerint mindannak dacára, amit életében elért, szerény, kedves és jó ember maradt.

Hosszú pályafutása eredményei közül a legmaradandóbb a GIF, azaz Graphics Interchange Format létrehozása. A napjainkban elsődlegesen vicces üzenetek és reakciók képében létező formátumot az 1980-as évek végén a CompuServe alkalmazottjaként mutatta be. Wilhite az ezredforduló után nem sokkal vonult vissza, idejét utazással, kempingezéssel és modellvasút építésével töltötte a pincéjében - írja róla a The Verge.

Hirdetés

A GIF célja valójában az volt, hogy a betárcsázós internet mai szemmel nézve csigalassú sebességéhez és kapacitásához mérten kiváló minőségű, nagy felbontású, és nem utolsósorban színes grafikákat lehessen megosztani. Felesége elmondása szerint Wilhite egymaga találta fel az egészet, rendszeresen hazavitte a munkáját, hogy otthon tökéletesítse azt. "Az egészet ő maga ötlötte ki, majd bement a városba, hogy a számítógépen programozzon."

Noha a magyar felhasználók zöme szerint a GIF-et gifnek kell ejteni, ők ugyanúgy tévednek, mint a The Oxford English Dictionary összeállítói, akik szerint a gif és a jif (magyarul dzsif) is elfogadható. Wilhite egy, a The New York Times-nak 2013-ban adott interjúban egyértelművé tette, hogy az utóbbi verzió a helytálló.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.