Hirdetés

Több kormány is használja a mobilok helyadatait, hogy a koronavírus terjedését tanulmányozza



|

A szolgáltatóktól érkező adatok alapján vizsgálják a hatóságok, hogy az emberek mennyire tartják be kijárási tilalmakat.

Hirdetés

A COVID-19 terjedésével úgy vehetjük fel a leghatékonyabban a harcot, ha otthon maradunk és a minimálisra csökkentjük a más emberekkel való érintkezést. Sok kormány hozott megszorító vagy tiltó intézkedéseket annak érdekében, hogy otthonukban tartsák az embereket, de vannak akik ezt figyelmen kívül hagyják. Kutatók egy csoportja egyes hatóságokkal együttműködve, a mobilok helyadatainak segítségével figyeli meg, hogy az emberek milyen helyszíneket látogatnak gyakran mostanában. 

Hirdetés

Ezeket az anonim adatokat a szolgáltatóktól szerzik be, tehát nem érdemes egyből a mobilgyártók torkának esni. Az Egyesült Államokban ezzel szeretnék feltérképezni, hogy mely városokban, mennyire veszik komolyan az emberek, a hatóságok kérését. A kutatók például arra is rájöttek, hogy az elmúlt időszakban rengetegen fordultak meg New York parkjaiban, erről pedig értesítették az illetékeseket is.

Az Európai Unió területén is történetek hasonló megfigyelések; Olaszországban, Németországban és Ausztriában például az egészségügyi szervezetekhez kerültek ilyen információk. Fontos kiemelni, hogy itt még mindig nem arról beszélünk, hogy adott személyeket követtek le a módszer segítségével. 

A Távol-Keleten már más a helyzet, ugyanis Kínában és Tajvanon is élesítettek olyan elektronikus rendszereket, amik értesítik a hatóságokat, ha egy házi karanténban lévő személy túl messzire távolodik otthonától. Dél-Koreában pedig a telefonok helyadatainak segítségével térképezték fel, hogy az egyes fertőzöttek merre járhattak és kivel kerülhettek kapcsolatba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.