Hirdetés

Meddig marad életben mobilokon a koronavírus?



|

Adott esetben az okostelefon is könnyedén átadhatja a fertőzést, a kórokozó a képernyőn is hosszú ideig életben maradhat.

Hirdetés

A szakértők újra és újra felhívják a figyelmet, hogy mivel az okostelefont a legtöbben egész nap nyomkodják, ezért a készülékek rengeteg szennyeződést összegyűjtenek. Ennek jelentősége most még fontosabb, mint korábban, mert ha egy koronavírussal fertőzött felülethez nyúlunk, majd a kezünkkel a szánkat, orrunkat, szemünket megérintjük, megfertőződhetünk. Éppen ezért a sokszor fogdosott felületeket érdemes fertőtleníteni, takarítani. A WHO szerint ráadásul az eredeti SARS-CoV vírus (2003-ból) akár 96 órán át is életképes maradt az üvegfelületeken, illetve 72 órán át a műanyag- és acélfelületeken. Az eddigi vizsgálatok szerint a mostani vírusnál is hasonlóak az értékek. 

Hirdetés

Mivel négy napra senki nem zárja el egy használat után a mobilját, ezért fontos, hogy azt rendszeresen megtisztítsuk. Azonban a különböző fertőtlenítőszerek kárt tesznek a készülékekben, ezért nem lehet bármivel nekiesni. Az alapos kézmosás után ezért jöjjön a telefon tisztítása, mikor hazaérünk. Az Apple szerint a Clorox fertőtlenítő kendő nem tesz kárt az okostelefonokban, így ezek használatát javasolja. A vízálló mobiloknál jó ötlet az enyhén szappanos víz használata, persze csak kézzel bekenve az eszközt, nem megfürdetve (a szappan végez a koronavírussal). 

A szakértők fontosnak tartják továbbá, hogy a mobilt telefonálás közben se tartsuk túl közel az arcunkhoz. Aki pedig okosórát használ, azt hasonló módon kell tisztán tartania. 

A vírus életben maradását egyébként nem szó szerint kell érteni, hanem úgy, hogy mennyi ideig képesek fertőzni. Egy bizonyos idő után - a különböző hatások és felületek figyelembe vételével - a vírus szétesik, és elveszíti fertőzőképességét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.