Hirdetés

Az MWC-t már elkaszálta a koronavírus, de mi lesz a következő?



|

A közvélemény egyik fele szerint túlzott, a másik szerint pedig még mindig kevés az óvatosság - mindenesetre a Mobile World Congress így is belebukott a koronavírus-pánikba, és lehet, hogy ez csak az első idei tech-rendezvény a sorban.

Hirdetés

Bár valahol már egyre komolyabban várható volt, mégis mindenkit meglepett az, hogy idén nem lesz Barcelonában Mobile World Congress - a szervező GSM Association szinte az utolsó pillanatban volt kénytelen törölni a mobil- és távközlési piac évindító rendezvényét. Az elsődleges okként arra hivatkoztak, hogy a kínai koronavírus miatti aggodalom egyre nagyobb és elővigyázatossági okokból már nem tudnák teljes biztonsággal megtartani a show-t. Persze a bővebb okok között mindenképpen szerepelt az is, hogy szintén a koronavírusra hivatkozva sorban mondták le megjelenésüket a legfontosabb cégek és résztvevők, és már a szaklapok is arról cikkeztek, hogy az MWC 2020 összes termeiben üres folyosókon lézengenek majd az újságírók és a látogatók, miközben ördögszekereket görget át a szél az elhagyott standok között, a háttérben pedig prérifarkasok vonyítása hallatszik. Szóval mondhatjuk, hogy a lose-lose szituációk közül már tényleg nem maradt más választása a szervezőknek, viszont ez a döntés az idei további rendezvényeket is minimum egy zárójelbe teheti.

Hirdetés

El lehet ugyanis gondolkozni azon, hogy ha a koronavírus miatti elővigyázatosság, aggódás (vagy akár mondjuk ki, pánik) egy stabilan, minden évben megrendezett, 100 ezres látogatói bázist vonzó, az egész piacra hatalmas hatást gyakorló kiállítást és konferenciát be tud dönteni, akkor bizony egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy az idei év többi hasonló tech-eseménye is biztonságban van.

Milyen rendezvények lehetnek még veszélyben?

Nos, valamilyen szinten minden további, idénre tervezett tech-show, konferencia és kiállítás érintett lehet hasonlóban, ha a koronavírus hasonló intenzitással tombol továbbra is. Márpedig egyelőre nem úgy tűnik, hogy kifulladna: a kínai Vuhan városából elindult fertőzés már több mint 42 ezer embert fertőzött meg, és Kínából kitörve már világszerte regisztrálnak betegeket. A kapcsolódó halálesetek száma meghaladja az 1000-et, és a jelenlegi szakértői vélemények szerint a terjedést leginkább szigorú megelőző intézkedésekkel lehet megfékezni. Jelenlegi tudásunk szerint emberről emberre többféleképpen is fertőz, így érintkezéssel, de akár levegőn át is, épp ezért általánosságban minden olyan rendezvény érintett, ahol nagyobb tömegben vannak emberek, akik ráadásul olyan szakmák képviselői (tech-cégek marketingesei, újságírók, szakértők), akik gyakran és sokfelé utaznak.

Mert ugyebár most már az sem kizáró ok, ha valaki nem Kínából érkezett. A vírust már több ázsiai, amerikai és európai városban is kimutatták, a terjedését pedig pont addig lehet valamelyest kordában tartani, amíg az utazók viszonylag könnyen és gyorsan tesztelhetők, és baj esetén elkülöníthetők. Ha viszont egy adott városba egyszerre több százezren érkeznek egy rendezvény miatt, még a legalaposabb ellenőrzés mellett is átcsúszhatnak fertőzöttek, főleg azért, mert a mostani vírus esetében akár két hetes tünetmentes lappangási időszakkal lehet számolni, miközben az alany tudtán kívül már fertőz.

Nézzük a legfontosabb, már ismert időponttal rendelkező, világszintű eseményeket, egyelőre a legnagyobb, általános technológiai és gaming témakörben:

  • Computex, Tajpej - a "második félév CES-e", világszintű tech-konferencia és kiállítás, június 2-6.
  • E3, Electronic Entertainment Expo, Los Angeles - a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai és videójátékos eseménye, június 9-11.
  • Gamescom, Köln - a legfontosabb európai gaming kiállítás, augusztus 25-29.
  • IFA, Berlin - Európa legnagyobb tech-rendezvénye, szeptember 4-9.

Ezeken kívül pedig ott vannak a tech szektorral részlegesen összefüggő olyan nagy események, mint az Austinban, március 13-án induló SXSW, vagy az áprilisi TED 2020. És persze végtelenségig lehet sorolni az olyan regionális vagy egyes szakterületekre fókuszáló rendezvényeket, mint a márciusi Data Center World San Antonióban, vagy az április elsején startoló hannoveri Musikmesse. Szintén számításba lehet venni azokat az eseményeket, amelyek ugyan egy céghez köthetők, de világszintű érdeklődésre (és mindenhonnan érkező látogatókra) tarthatnak számot. Májusban indul a Facebook F8 fejlesztői konferenciája és a Google I/O, júniusban lesz az Apple fejlesztői konferenciája, a WWDC és így tovább.

Amennyire a cikk írásának pillanatában látható, az MWC döntésére még egyetlen jelentősebb rendezvény nem reagált olyan szinten, hogy hivatalosan bejelentett volna törlést, halasztást vagy egyéb rendkívüli intézkedést. Az első ilyen bejelentésekre mindenesetre valószínűleg nem kell majd sokat várni, hiszen a kiállítóknak, partnereknek, újságíróknak és persze a látogatóknak is időt kell hagyni arra, hogy repülőjegyet vegyenek, szállást foglaljanak, összeállítsák a programjukat, a szakmai résztvevőknek meg kell tervezni mindent a standoktól az előadásokig. Szóval első körben szinte biztosan érkeznek majd a fontosabb eseményeket szervezőitől az általános elhivatottságra vonatkozó hivatalos álláspontok.

Ezután viszont majd az dönti el az egyes rendezvények sorsát, hogy egyrészt hol tart addigra a koronavírus elleni harc, és persze ettől valamelyest függetlenül hol tart majd a pánik és a bizonytalanság. Aztán pedig jön az a kritikus időszak, amikor az események szereplői erősítik meg vagy mondják le a részvételt - ami végső soron dönt majd a teljes események megtartásáról. Egyelőre tehát minden opció elképzelhető, mi pedig igyekszünk időben beszámolni minden eseménnyel kapcsolatos aktualitásról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.