Hirdetés

Milliárdokat loptak hackerek egy koronavírus-segélyalapból



|

Kifejezetten egyszerű trükkel sikerült gigantikus összegeket lenyúlni abból a pénzből, ami a károsult cégeknek volt félretéve. Ilyen csalás már jó pár éve nem sikerült senkinek, mert elvileg alapvető, hogy mindenki védekezik ellene: ebben az esetben nem sikerült.

Hirdetés

Németországban tartományi szinten kezelik azokat a segélyeket, amelyeket a koronavírus és a kapcsolódó gazdasági helyzet miatt megszorult cégek és egyéb szervezetek igényelhetnek. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is így volt mindez, az igénylésekre pedig létrehoztak egy weboldalt - a működését viszont a legalapvetőbb módszerekkel sem biztosították, ezért csalók azonnal ki is használták a dolgot és villámsebesen milliárdokat lapátoltak ki, mielőtt bárki észrevette volna a turpisságot.

Hirdetés

A módszer már szinte gyermekien egyszerű volt, ilyesmivel már tíz éve sem lehetett volna sikert elérni, de Észak-Rajna-Vesztfália tartomány ezek szerint nem volt felkészülve a legalapvetőbb internetes átverések elleni védekezésre sem. A hackerek ugyanis mindössze annyit tettek, hogy egy másik (bár az eredetihez nagyon hasonló) webcímen létrehozták a segély-igénylő weboldal tökéletes másolatát, majd pedig körbeírták a tartományban szereplő cégeknek, hogy ezen keresztül tudnak segélyeket igényelni. A szervezetek közül sokan gyanútlanul be is sétáltak a csapdába, és a kamuoldalon szépen megadták összes adatukat. A csalók ezek után neki is láttak a második fázisnak.

A hozzájuk így beérkezett céges adatokkal, a cégek nevében bejelentkeztek a valódi segély-oldalra, de természetesen itt már magukhoz irányították a kért összegeket. Mivel a tartomány által bevezetett rendszer semmilyen szinten nem ellenőrizte a kérvényezők személyazonosságát, vagy hogy tényleg a jelzett cég nevében járnak-e el, ahogy azt sem, hogy a kifizetéshez megadott bankszámla valóban a cég nevén fut-e, boldogan utalták is az euróhegyeket - a csalókhoz.

A trükkre csak áprilisi 9-én figyeltek fel az illetékesek, és a jelek szerint akkor már nagyjából három hete élt a kamu weboldal, valamint nagyjából ugyanennyi ideje érkeztek az első hamisított kérelmek. Eddig körülbelül 576 esetet azonosítottak csalásként, melyekben egyenként 9 és 25 ezer euró közötti összegeket igényeltek, ami 31 és 100 millió euró közötti végeredményt, tehát 11-35 milliárd forint környékére átszámolható zsákmányt jelent.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a hatóságok látnak-e bármilyen esélyt a csalók beazonosítására és a pénzek visszaszerzésére. Mindenesetre a hivatalos weboldalt közel két hétre leállították, és csak a biztonsági rendszer megerősítése után indították újra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.