Hirdetés

Koronavírusról szóló adatokra vadásznak kínai hackerek



|

Az FBI szerint egyértelműen Kína felelős azokért a betörési kísérletekért, amelyekkel a COVID-19 elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos adatokat próbálnak ellopni.

Hirdetés

Az amerikai-kínai csatározások nem csak a kereskedelem szintjén zajlanak, a Trump-kormányzat folyamatosan kémkedési ügyeket igyekszik rábizonyítani a távol-keleti országra. Ennek legújabb epizódjában az FBI, valamint a védelmi minisztérium szerint több esetben észlelték, hogy Kínából igyekeznek betörni amerikai szervezetek gépeire s hálózataira azért, hogy a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztési dokumentációit és egyéb kapcsolódó információkat lopjanak. A megcélzott szervezetek között van a remdesivir nevű gyógyszerért felelős Gilead Sciences, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

Hirdetés

Az állítólagos webes támadásokért több csoport is felelős, a "profi" hackerek mellett egészségügyi és biológiai kutatók és egyetemi diákok neve is felmerült. A The New York Times nyomtatott kiadásában megjelent cikkben az amerikai szervezetek képviselői azt állítják, a szellemi motivátor maga a kínai kormány, amely arra buzdít mindenkit, hogy próbálkozzon bármilyen módszerrel az adatok megszerzése érdekében.

A kínai külügy képviselője persze villámgyorsan reagált, Li-csien Csao szerint alaptalan és gonosz vádaskodásokról van szó, a kínai vezetés a kibertámadások minden formáját ellenzi és tiltja. Az amerikai szervek szerint viszont bizonyíték is van a próbálkozásokra - emellett egyébként állítólag Iránból és Dél-Koreából is észleltek betörési kísérleteket, de állításuk szerint eddig senkinek semmilyen adatot nem sikerült ellopnia.

Az amerikai kormány egyébként a koronavírussal kapcsolatban már más területen is megvádolta Kínát, egyrészt állítólag arra is van bizonyítékuk, hogy ténylegesen a vuhani állatpiac volt a fertőzés legelső gócpontja, másrészt pedig a jelenlegi koronavírus egy kínai kísérleti laboratóriumból került ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.