Hirdetés

Körözést adott ki Oroszország a Meta szóvivője ellen



|

Bűnözőként keresik Andy Stone-t, akit terrorizmus segítésével vádolnak.

Hirdetés

Ukrajna közel két évvel ezelőtti lerohanását követően Oroszország sorban kitiltotta a nyugati közösségi médiás platformokat. Az Instagramot, a Facebookot és a WhatsAppot birtokló Meta esetében a kormány egyenesen "terrorista és szélsőséges" szervezetnek minősítette a vállalatot, amiért a felügyelete alá tartozó közösségi oldalakon a szomszédos országba behatoló katonák megölésére buzdító posztok kezdtek terjedni.

A jelek szerint pedig a Vlagyimir Putyin vezette autoriter rezsim komolyan is veszi a dolgot, a Meta szóvivője, Andy Stone ugyanis időközben felkerült az ország körözési listájára.

Hirdetés

A TASS hírügynökség beszámolója alapján a korábban az amerikai Kongresszusnak és John Kerry elnöki kampányának is dolgozó kommunikációs szakembert az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének egy cikkelye alapján körözik, amit az illetékes minisztérium adatbázisában sikerült felfedezni.

Egy másik orosz forrás, a Mediazone című helyi portál szerint ugyanakkor Stone már február óta, vagyis közel 10 hónapja a körözött személyek listáján lehet. A hivatalos forrás ugyan nem tartalmazza, hogy pontosan miért keresik a szóvivőt, de az orosz Nyomozó Bizottság 2022 márciusa óta hivatalosan is nyomoz a Meta alkalmazottai ellen, "szélsőséges tevékenységekre való felbujtás" és "terrorizmus segítése" vádjával.

Magyarán valószínű, hogy Stone-nak is emiatt kellene felelnie, ha valaha betenné a lábát Oroszországba. Cikkünk írásáig a Meta és az érintett szóvivő sem reagáltak a hírre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.