Hirdetés

Korrupcióval vádolják a Facebookot vizsgáló ír hatóságot



|

Egy nonprofit szereplő szerint az írek szándékosan akadályozzák a demokratikus diskurzust, amivel persze a titkait megőrző Facebook jár jól.

Hirdetés

A jelek szerint nem csak a Metává átvedlett Facebooknak, de a vállalatot ellenőrizni hivatott Ír Adatvédelmi Bizottságnak (Data Protection Commission - DPC) is meglett a maga botránya.

A Facebook EU-s adatvédelmi felügyeletében kiemelt szerepet játszó állami testületet ugyanis nemrég feljelentette a noyb nevű, ausztriai nonprofit szervezet, amiért az szerintük jogtalan feltételhez kötötte a hozzáférésüket a Facebookkal kapcsolatos adatvédelmi (GDPR) panaszokhoz.

Hirdetés

Az Osztrák Korrupciós Ügyészségnél beadott feljelentés alapján a DPC csak egy titoktartási nyilatkozat aláírásával lett volna hajlandó párbeszédet kezdeményezni, ami a noyb szerint jogtalan, és kizárólag azt célozza, hogy a Facebook érdekét szem előtt tartva ne hozhassák nyilvánosságra a problémás ügyeket.

"A DPC elismeri, hogy jogi kötelessége meghallgatni minket, de most egyfajta eljárási kényszert alkalmaz. A meghallgatáshoz való jogot attól tették függővé, hogy aláírunk-e egy megállapodást, amely a DPC és a Facebook javát szolgálja. Ez nem más, mint egy hatóság, amely a szólásszabadság feladását követeli eljárási jogokért cserébe."

- indokolja a korrupciós vádakat Max Screms, a noyb vezetője. Az esetet tovább súlyosbítja, hogy a DPC egyben azt is követelte, hogy a szervezet töröljön néhány korábban nyilvánosságra hozott dokumentumot, melyek egy GDPR megsértésével kapcsolatos, Facebook elleni panasz ügyében hozott előzetes döntést tárnak fel, ám a hatóság nem tudta jogilag is alátámasztani a kérést.

Ahogy a TechCrunch cikke rámutat, a múltban több eset is arra utalt, hogy az ír hatóság igyekszik védeni a részben az országban adózó Facebook hátát, így a formális feljelentés komoly kellemetlenségeket okozhat nem csak a DPC-nek, de a szabályokat kijátszani igyekvő Facebooknak is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.