Hirdetés

Követte az androidos felhasználói adatokat a TikTok



|

Nem segít a sarokba szorult TikTok fejlesztőjén, hogy kiderült: az app legalább 15 hónapon át követte a MAC-címeket a Google védelmi intézkedései ellenére.

Hirdetés

Nagyjából egy hónapja maradt a kínai ByteDance-nek átengedni amerikai kézbe a TikTokot, ellenkező esetben betiltják az appot India után Amerikában is, azzal a váddal, hogy a fejlesztők a kínai kormánynak kémkednek. A cég helyzetén nem sokat segít a most kibukott botrány. A The Wall Street Journal kinyomozta, hogy a TikTok app titokban követte az androidos felhasználók MAC-címeit, legalább 15 hónapon át, a Google védelmi intézkedései ellenére is. Állítólag egy jól ismert biztonsági rést használtak ki az adatok megszerzéséhez, és extra réteg titkosítással álcázták a tevékenységüket. 

Hirdetés

Erről persze a felhasználókat nem értesítették, pedig az adatokat a hirdetési azonosítóhoz kapcsolták, és a felhasználók viselkedését is figyelték. A megfigyelést november 18-án állították le, és a jelentésre csak annyit reagáltak, hogy már nem gyűjtik a MAC-címeket. 

A Google állítólag már tavaly júniusban tudott a résről, de hivatalosan csak annyit mondott, hogy vizsgálja a helyzetet és állításokat. A MAC-címeket követő appokat a Google és az Apple sok éve betiltotta, de állítólag az androidos appok 1,4 százaléka mégis ezt teszi. Azt senki sem tudja, hogy a TikTok mit csinált az adatokkal, és az sem tiszta, miért fért hozzá az iPhone-ok vágólapjához, mint az iOS 14 arra rávilágított. A TikTok most végleg padlóra kerülhet ilyen fejlemények után, akkor is, ha csak hirdetési és üzleti célokra gyűjtögette az adatokat. Egy amerikai szenátor máris felszólította a Google-t, hogy törölje a Play Áruházból a TikTokot. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.