Hirdetés

Közel 1 km átmérőjű aszteroida köszön be a napokban a Földnek



|

A csillagászok évtizedek óta figyelemmel kísérik a monstrum mozgását.

Hirdetés

A NASA földközeli objektumok tanulmányaival foglalkozó központja (Center for Near Earth Object Studies, NEOS) több mint egy tucat olyan égitestet tart nyilván, amelyek időről időre kivételesen közel haladnak el a bolygónkhoz.

Az egyikük az 1994-ben, az arizonai Kitt Peak Obszervatórium által felfedezett 488453 1994 XD, melynek érkezéséig már csak néhány napunk maradt. A jó hír, hogy nem kell félni, semmiképp sem lesz fájdalmas a találkozás.

Hirdetés

A 370-830 méter átmérőjű, 77 ezer km/h-s sebességgel száguldó monstum ugyanis csaknem 3,2 millió kilométerre fog elhaladni tőlünk, vagyis nagyjából 8-szor messzebb lesz, mint a Hold. Az esemény így leginkább csillagászati szemmel ígérkezik izgalmasnak, de akit érdekelnek a katasztrófa-forgatókönyvek, az az Asteroid Launcher weboldal segítségével megnézheti, hogy az Erzsébet-híd környékén becsapódva az 1994 XD lényegében eltüntetné a teljes fővárost, 7,4 km széles krátert hagyva maga mögött.

Ismételjük persze, hogy ilyesmire biztosan nem fog sor kerülni, a földközeli elhaladásra viszont annál inkább: az aszteroida június 13-án hajnali három óra környékén jár majd a bolygónkhoz legközelebbi pozícióban. Aki lecsúszik az eseményről, annak csaknem 20 évet kell várnia, az 1994 XD ugyanis csak 2041 júniusában kanyarodik ismét erre, cserébe viszont akkor már "csupán" 2,3 km-re lesz tőlünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.