Hirdetés

Közel 20 év után frissült az Európai Űrügynökség Windows 98-at futtató Mars-szondája



|

Az update-nek hála jóval hatékonyabb munkát végezhet a Mars Express.

Hirdetés

A Microsoft a Földön mindent elkövet, hogy rávegye az embereket az olyan régi rendszerekről való váltásra, mint a Windows XP vagy a Windows 7, jövőre pedig a Windows 8.1 támogatása is a végéhez ér.

A világűr azonban a jelek szerint szépen konzerválja a régi operációs rendszereket, az Európai Űrügynökség 2003-ban fellőtt Mars-szondája, a Mars Express ugyanis továbbra is Windows 98-at futtat, nemrég pedig még frissítették is.

Hirdetés

Az orbiter már 18 és fél évet töltött a vörös bolygó körüli pályán, feladata a Mars talajának vizsgálata, főként víz nyomai után kutatva. Az űrbéli szoftverfrissítést az olasz Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF) mérnökei hajtották végre, az új programnak hála pedig a Mars Express pontosabb képet alkothat a Marsról és holdjáról, a Phobosról.

A szondán található MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) műszer egy 40 méteres antenna segítségével, alacsony frekvenciás rádióhullámok visszaverődése alapján tanulmányozza a bolygó talajának összetételét, akár több km-es mélységig érzékelve a különböző rétegeket. Az adatok tárolását megnehezítette, hogy gyorsan betelt az eszköz memóriája, a szoftverfrissítés viszont sokkal hatékonyabbá tette az eljárást, így az ESA közleménye szerint a MARSIS 5-ször hosszabb ideig lehet bekapcsolva, és egyetlen elhaladással nagyobb területet is képes feltérképezni.

"Az új szoftver segítségével gyorsabban és szélesebb körben, nagy felbontásban tanulmányozhatjuk ezeket a régiókat, és megerősíthetjük, hogy otthont adnak-e a Mars új vízforrásainak. Olyan ez, mintha majdnem 20 évvel az indítása után egy vadonatúj műszer lenne a Mars Express fedélzetén."

- érzékeltette az update jelentőségét Colin Wilson, a Mars Express-program egyik tudósa. Az ESA űrszondája egyébként eredetileg egy leszállóegységet (Beagle 2) is magával vitt, ám ez végül lezuhant, és csak 12 évvel később sikerült megtalálni a roncsait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.