Hirdetés

Közel 200 ezer embernek árulta el Billie Eilish lakcímét egy biztonsági alkalmazás



|

Az app egy push-értesítéssel tájékoztatta a felhasználókat, hogy betörés történt a sztár otthonában.

Hirdetés

Az online zsargonban doxxingnak nevezik azt, amikor valaki, vagy valakik egy adott illető beleegyezése nélkül hozzák nyilvánosságra annak személyes adatait az interneten, legyen szó telefonszámról, kapcsolati információkról vagy lakcímről.

A Vice magazin szerint most a népszerű énekesnő, Billie Eilish is ennek áldozata lett, méghozzá egy olyan alkalmazás miatt, amelynek a felhasználók biztonságát kellene szolgálnia.

Eilish házában nemrég betörés történt, a Citizen nevű app pedig push-értesítést adott ki, amelyben 178 ezer embernek küldte el az esetről szóló figyelmeztetést, benne az előadó pontos címével. Az alkalmazás antennák segítségével figyeli a rendőrségi kommunikációt az Egyesült Államok nagyobb városaiban, valamint a felhasználóit is bátorítja az események videós rögzítésére, az így szerzett információk alapján pedig értesíti egy adott környék lakóit, amennyiben valamilyen bűncselekmény történik a közelükben.

Hirdetés

A Citizen saját statisztikái alapján az énekesnő lakóhelyét közlő értesítést közel 78 ezren olvasták el, s habár a Vice szerint különböző, sztárokkal kapcsolatos infókat előásó weboldalakon már eddig is látható volt a cím, az alkalmazás egy idő után úgy módosította az üzenetet, hogy ne szerepeljen benne a kényes információ.

A 2016-ban megjelent app eredetileg Vigilante néven futott, ám komoly botrány kerekedett körülötte, amiért a vádak szerint önbíráskodásra bátorította a felhasználóit. Az Apple ezért néhány hónap után eltávolította az App Store-ból, a fejlesztő sp0n, Inc. pedig Citizen néven indította újra, immáron nagyobb figyelmet fordítva a biztonságra.

Az alkalmazás azóta többször is a hírekbe került azzal, hogy egyes eseményeknél a felhasználói hamarabb kezdték élőben streamelni a történteket, mint hogy a média kiért volna a helyszínre. Ilyen volt például a Trump Towerben kitört 2018-as tűz, és a szintén 2018-as lövöldözés a YouTube főhadiszállásán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.