Hirdetés

Közel félmilliárd WhatsApp felhasználó telefonszámát árulja egy hacker – te is köztük lehetsz



|

A listán több mint 370 ezer magyar telefonszám is található.

Hirdetés

Múlt hónapban a Telegram alapítója konkrétan arra kért mindenkit, hogy ne használja tovább a WhatsAppot, a Meta alkalmazását, az ugyanis komoly biztonsági kockázatot rejt. Pavel Durov azután fogalmazta meg ezt az éles kritikát, hogy egy hackernek sikerült egy videó elküldésével átvennie a fogadó eszköze felett az irányítást.

Az eset miatt rengeteg kritikát kapott a WhatsApp, most pedig még nagyobb bajba kerültek, aminek a felhasználók isszák meg a levét.

Hirdetés

November 16-án, egy hackerfórumon tűnt fel a hirdetés, amiben összesen 487 millió, 84 különböző országból származó felhasználó telefonszámát árulják, amiket elvileg a WhatsApp alkalmazásból szereztek meg. Ez az aktív felhasználók körülbelül negyedét jelenti, szóval tényleg hatalmas a baj.

A hirdetés mögött álló személy (vagy csoport) nem részletezte, hogyan jutott hozzá a telefonszámokhoz, csak annyit árultak el, hogy a "saját módszerüket használták". Nagyon valószínű, hogy a scraping néven emlegetett módszerrel jutottak hozzá a most árusított adatbázishoz, ami a harmadik felek által begyűjtött adatokat szedi egy helyre, és amit az elmúlt időben többek között a Facebook és a LinkedIn ellen is bevetettek.

Annyi biztos, hogy az illegálisan megszerzett adatok között több mint 377 ezer magyar azonosító van, továbbá közzétettek tízmilliós nagyságrendben amerikai, olasz, francia és török elérhetőségeket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.