Hirdetés

Közel kétmillió telefont függetlenített, 12 év börtön vár rá



|

Egy pakisztáni férfi nagyüzemben függetlenítette az AT&T mobilokat illegálisan, a vállalat dolgozóiból verbuvált csapatot hozzá. Komoly büntetést kapott.

Hirdetés

A szolgáltatóknál kedvezménnyel, kamatmentes részletre vásárolt telefonok kétségtelen hátránya, hogy a szerződés idejéig csak az adott cég SIM-kártyájával használhatjuk őket, amit a legtöbb ember csendben elfogad, hiszen itt sincs ingyen ebéd.   

Ettől függetlenül persze bőven akadnak olyanok is, akik szívesen kibújnának a korlátozás alól. Nekik segített az a csoport, melyet az amerikai AT&T szolgáltató munkatársaiból verbuvált egy pakisztáni és granadai állampolgárságú férfi, évek munkájával 1,9 millió telefont függetlenítve illegálisan.

Hirdetés

A csalók szolgáltatását vonzóbbá tette, hogy a beágyazottság révén nem csak a SIM-et érintő korlátozásokat tudták feloldani, de a részletfizetéstől is megszabadították az érdeklődőket. A főszervező Muhammad Fahd 2012-ben kezdte kiépíteni a hálózatot az AT&T bothelli (Washington állam) call centerében.

A férfi Frank Zhang álnéven lépett kapcsolatba az egyik dolgozóval, majd meggyőzte, hogy jelentős összegekért cserébe segítsen neki a készülékek függetlenítésében, s hogy toborozzon további kollégákat a munkához. Az így létrejött bizalmas kör később egy egyedi fejlesztésű kártevővel is megfertőzte a vállalat hálózatát, kijátszva az időközben szigorodó biztonsági protokollokat.

Fahdot végül 2018-ban tartóztatták le Hong Kongban, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma pedig nemrég hozta nyilvánosságra, hogy 12 év börtönbüntetést kapott a mutatványért. A hivatalos közlemény szerint a csaló több mint 200 millió dolláros (kb. 60 milliárd forint) kárt okozott az AT&T-nek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.