Hirdetés

Közel kétmillió terroristagyanús személy adataival szivárgott ki az FBI megfigyelési listája



|

A jelszó nélkül hozzáférhető adatbázist több keresőmotor is indexálta.

Hirdetés

Látványos eset tanúskodik róla, hogy nem csak a tech cégek hajlamosak elsiklani a begyűjtött személyes adatok védelme felett: Bob Diachenko biztonsági elemző júliusban egy FBI-os megfigyelési listára bukkant az interneten, amely 1,9 millió terroristagyanús egyén adatait tartalmazta.

A lista egész pontosan a Szövetségi Nyomozó Iroda által adminisztrált Terrorista Szűrőközponttól (Terrorist Screening Center) származott, amely az Egyesült Államok több ügynökségét is ellátja információkkal. A központ kezeli például a repülőgépekről kitiltott személyek nyilvántartását is.

Hirdetés

A kiszivárgott adathalmazt két keresőmotor, a Censys és a ZoomEye is indexálta, a hozzáféréshez pedig még jelszó sem kellett. A listán szereplő nevekhez olyan érzékeny adatok tartoztak, mint a születési dátum, az állampolgárság, vagy az útlevél száma.

Fontos részlet, hogy a megfigyelési listán olyan emberek is szerepelhetnek, akiknél csak a terrorizmus gyanúja áll fenn, tehát nem ítélték el őket semmiféle bűncselekmény kapcsán. Rájuk, illetve családjukra nézve is veszélyes lehet, ha illetéktelen kezekbe jutnak az FBI által őrzött információk.

Márpedig erre bőven volt idő, Diachenko ugyanis hiába jelentette a felfedezést a belbiztonsági minisztériumnak, a lista még nagyjából három hétig hozzáférhető maradt. Az ügyről beszámoló LinkedIn-posztjában a szakértő nem tudott választ adni arra, hogy történt-e illetéktelen hozzáférés, és arról sem kapott tájékoztatást, hogy miért tartott ennyi ideig az adatszivárgás megszüntetése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.