Hirdetés

Itt az új kihívás: csütörtöktől ne Facebookozz két napig!



|

Tele van az internet mindenféle vicces vagy őrült kihívással: a Wikipedia alapítója viszont komoly okokból szeretné, ha két napig mindenki kerülné a közösségi médiát.

Hirdetés

Dr. Larry Sanger, a Wikipedia alapítója személyes weboldalán jelentette be, hogy "közösségi média sztrájkot" hirdet. Ez azt jelenti, hogy szeretné, ha minél többen követnék őt, és július 4-én és 5-én (de ezek közül legalább egy napig) kerülnének minden közösségi oldalt és szolgáltatást. Persze nem kicsinyes bosszúról vagy céltalan játékról van szó, Sanger szerint ezzel hatékonyan megüzenhetjük a szolgáltatások üzemeltetőinek, hogy szeretnénk, ha sokkal komolyabban, felelősségteljesebben kezelnék a személyes adatainkat.

Hirdetés

A sztrájk szerint egyetlen felhasználási mód megengedett: amikor arról posztolunk, hogy sztrájkolunk, és másokat is erre buzdítunk, esetleg linkeljük a Sanger által összeállított "Digitális Függetlenségi Nyilatkozatot". De ezen felül nincs mém és macskás fotó posztolgatás, kommentelés másokhoz, lájkolás és csetelgetés, tehát nem generálunk semmilyen forgalmat az általunk egyébként használt közösségi oldalakon.

A felhívásban Sanger azt kéri, az "ige" hirdetésekor használjuk a #SocialMediaStrike hashtaget. Szerinte ezzel nem csak a Facebooknak, Twitternek, Tumblrnek és egyéb szolgáltatóknak, de kormányoknak, techcégeknek, fejlesztőknek és más közösségi felhasználóknak üzenhetjük meg, hogy globális igény van egy erősen megreformált rendszerre. Szerinte egy "jobb világban" a felhasználók maguk birtokolják és szabályozzák saját adataikat, amelyek minden esetben privátak maradhatnak és továbbküldéskor végpontok közötti titkosítás védi őket. Az egyes szolgáltatások átjárhatóak lennének, tehát ha valamit megosztunk az egyiken, az feltűnhet a többin is. Az idealizált jövőképben minden közösségi oldal egy közös adatforrásból "táplálkozna", és mindegyikük közös, egységes felhasználási feltételek, szabályok és protokollok alapján működne.

Sanger szerint a támogató üzeneteket már 4-én, szerdán el lehet kezdeni terjeszteni, aztán jöhet a két napos böjt. A profiknak azt is tanácsolja, állítsanak csatarendbe olyan botokat vagy algoritmusokat, amelyek helyettük automatikusan posztolják a sztrájk tényét és a nyilatkozat linkjét, így nekünk még ennyi időre sem kell megnyitnunk az oldalakat vagy appokat. Végül pedig, használjuk ki ezt a két napot arra, hogy egy kicsit levéve a közösségi szemellenzőt, körülnézünk az internet egyéb szegleteiben, felfedezünk új oldalakat és szolgáltatásokat, valamint újra kipróbálunk olyanokat, amelyekre mostanában nem jutott időnk.

A teljes felhívást itt lehet elolvasni, és aki úgy gondolja, csatlakozzon a Wikipedia-alapító sztrájkjához. Kommentben jöhetnek a vélemények, sikeres lehet-e egy ilyen akció, és ki mit gondol róla!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.