Hirdetés

Kripto-ATM-es csalókra figyelmeztet az FBI



|

Reneszánszát éli egy szakállas trükk a kriptovaluták forradalmával.

Hirdetés

A kriptopénzek már jóideje kitörtek a nyilvánosság számára ismeretlen geek őrületek skatulyájából, amit mi sem bizonyít jobban, hogy világszerte több mint 30 ezer ATM működik, melyek kimondottan kriptovaluták vásárlására szolgálnak.

A legtöbb ilyen masina (27099) az Egyesült Államokban található, így arrafelé rengetegen vannak kitéve az olyan csalásoknak, ami az ATM-ekhez köthető.

Hirdetés

Ezt jelzi, hogy az FBI nemrég ki is adott egy figyelmeztetést az ilyen jellegű csalások elszaporodásáról. Az ATM-ekben hagyományos valutát lehet kriptopénzre váltani, majd egy QR-kód beolvasása után egy megadott digitális pénztárcába helyezni az összeget. A csalók erre a rendszerre repültek rá, arról meggyőzve a hiszékeny áldozatokat, hogy az ő pénztárcájukba utalják a digitális javakat.

Az FBI szerint ehhez változatos meséket alkalmaznak az elkövetők: telefonon jelentkezve ismerősöknek, cégeknek, vagy akár a hatóságok képviselőinek adják ki magukat, olykor viszont kitartó online chateléssel férkőznek az áldozatok bizalmába, nyereséggel kecsegtetve őket az utalásért cserébe.

Mondanunk sem kell, hogy a rászedett egyének bottal üthetik a pénzük nyomát. Az ATM-es csalás pedig bizonyítja, hogy nincs új a nap alatt, az elkövetők lényegében ugyanazt a trükköt variálják, amit az ősrégi nigériai herceges e-mailekből is ismerünk, csak éppen kriptovalutás körítéssel. A helyzet tanulsága tehát az, hogy nincs olyan elcsépelt, ócska átverés, amivel ne lehetne sikerrel halászni a zavarosban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.