Hirdetés

Kriptobányász trójai vírust rejt egy népszerű windowsos alkalmazás



|

A kártevő csak hetekkel a telepítés után aktiválódik, és ügyesen kikerüli a Windows Defendert is.

Hirdetés

Manapság már messze nem olyan jó üzlet a kriptobányászat, mint korábban volt, ezért az egykor lelkes farmerek most tömegesen válnak meg az ehhez használt hardvereiktől. Egészen mást mutat viszont a költség és a haszon aránya, ha az ember inkább mások számítógépével fog bele a dologba.

Ezzel próbálkozott az a török hacker is, aki egy ingyenes windowsos alkalmazásba rejtett kriptobányász kártevőt, amely az óvatlan felhasználók tudta nélkül termeli a pénzt az elkövetőnek.

Hirdetés

A vírus egy asztali Google Translate alkalmazásban bújik meg, amely a "Nitrokod Inc." nevű fejlesztő neve alatt fut, és több, ingyenes szoftverekre specializálódott portálon is megtalálható. Az egyik ilyen az uptodown, ahonnan már több mint 113 ezren töltötték le. A kártevőt a Check Point Research elemzőcég szúrta ki, melynek beszámolójából kiderül, hogy egy egészen trükkös programmal van dolgunk.

A telepítést követően ugyanis a "Google Translate Desktop" néven futó szoftver teljesen az elvártak szerint működik, maga a kriptobányászat pedig csak egy hónapos késleltetéssel veszi kezdetét, miután a program már eltüntette a kártevő letöltésének nyomait, és hozzáadta magát a Windows Defender kivételeihez, elkerülve az operációs rendszer riasztását.

A szoftver így észrevétlenül bányászhatja a kriptovalutát, az átlag felhasználók pedig ha érzékelik is az ebből következő teljesítménycsökkenést, valószínűleg sosem jönnek rá, mi zajlik a háttérben. Az eset rámutat, hogy érdemes vigyázni az ingyenes szoftvereket kínáló portálokkal, amelyek közül a Nitrokod vírusa több helyen is "100% tiszta" bannerek alatt szerepel, és cikkünk írásakor is akadálytalanul letölthető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.