Hirdetés

Kriptocsalás népszerűsítéséért perelik Kim Kardashiant és Floyd Mayweathert



|

Rengetegen buktak a virtuális pénzen, amihez a celeb és a többszörös világbajnok bokszoló is a nevét adta.

Hirdetés

A kriptovaluták szárnyalása a zavarosban halászókat is aktivizálta, a piacon hemzsegnek az olyan coionok, melyek létrehozói nem akarnak mást, mint minél hamarabb minél több embert rábírni a vásárlásra, majd amikor már elég magas az árfolyam, eladják az összes érdekeltségüket, teljesen lenullázva a befektetőknél lévő mennyiség értékét.

Az ilyen, "pump and dump" jellegű akciók tankönyvi példája az Ethereumtól valójában teljesen független EthereumMax, amivel tavaly nyáron károsították meg a befektetőket, méghozzá három világsztár, Kim Kardashian, Floyd Mayweather bokszoló és Paul Pierce egykori profi kosárlabdázó közreműködésével.

Hirdetés

A csalók fizettek a sztároknak az EthereumMax népszerűsítéséért, akik a hatalmas elérésük miatt rövid idő alatt az egekbe tolták az árfolyamot. Ahogy az alábbi grafikon is mutatja, a kriptovaluta 0,00000006 dolláros eredeti ára 2021. május 16 és 29. között több mint 1000%-ot ugrott, majd hamar össze is omlott, amikor a készítői kiszálltak a buliból.

Az elkövetőknek és a marketinget bevállaló sztároknak most a bíróságon kell felelniük, egy befektetői csoport ugyanis pert indított a történtek miatt. Floyd Mayweather a Logan Paul elleni meccsén keresztül promotálta az EthereumMaxet, nem csak jegyeket adva a valutáért, de még az öltözékén is feltüntetve az EthereumMax.org webcímet.

Forrás: USA Today

Kim Kardashian a 278 millió Instagram-követőjének reklámozta a portékát, egy felmérés szerint pedig a poszt olvasóinak 19%-a be is fektetett az EthereumMaxbe. A bejegyzés ugyan egy apró hashtaggel feltüntette, hogy fizetett hirdetésről van szó, a szövegben viszont Kardashian azt írta, hogy a barátaitól hallott a valutáról, és hogy az nem tűnik csalásnak.  A visszavonult kosárlabdás Paul Pierce a Twitteren hintette az igét az EthereumMaxről.

Mayweather esetében nem ez az első alkalom,  hogy hasonló ügybe keveredik, a bokszolót ugyanis már 2018-ban is megbüntette az amerikai tőzsdefelügyelet, amiért az előadó-producer Dj Khaleddel a fizetett hirdetési háttér feltüntetése nélkül népszerűsítettek induló kriptovalutákat (ICO, Initial Coin Offering).  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.