Hirdetés

Kriptocsalásokkal húzza le hiszékeny követőit két QAnon-influenszer



|

Egy friss jelentés szerint a közismert figurák hatalmasat kaszálnak a követőik átejtésén, ami már az egyik megkárosított életébe kerülhetett.

Hirdetés

Az elmúlt években láttunk már példákat arra, hogy a népszerűségüket kihasználó emberek értéktelen kriptovalutákba való befektetésre veszik rá a rajongóikat, majd hirtelen megszabadulnak a saját érdekeltségüktől, jókora hasznot kaszálva a mesterségesen felduzzasztott árfolyam porba taszításán.

Közéjük tartozik például az IcePoseidon nevű youtuber is, a Logically tényellenőrző platform pedig most a legelborultabb összeesküvés-elméletekben hívő QAnon mozgalom prominens figurái között talált olyanokat, akik szintén az ún. "rug pull" (a szőnyeg kihúzása) csalásokkal egészítik ki a jövedelmeiket.

Hirdetés

A szakmájában meglehetősen elismertnek számító oldal leleplező cikke azt írja, hogy a Whiplash347 és a PatriotQakes (valódi nevén Emily Tang) nevű mozgalmárok állnak a csalások mögött, akik Telegram-csatornákon beszélik rá a konspirációs teóriákkal behúzott követőiket, hogy ha már ott vannak, vásároljanak az általuk népszerűsített kriptovalutákból is. Whiplash347 (aki a cikk szerint titokban átadhatta a felhasználói nevét egy másik embernek) Telegramján 277 ezer követő lesi az influenszer megszólalásait, míg a Tang által futtatott Quantum Stellar Initiative (QSI) csatornán 30 ezer feliratkozó aktív.

A csaló QAnon-hangadók a Stellar blokkláncon hozzák létre a filléres kriptóikat, a követőiknek pedig beadják, hogy azok nagyobb (például orosz, vagy kazah) cégekhez kötődnek, amit a megtévesztő elnevezésükkel igyekeznek alátámasztani. A Logically arra is talált példát, hogy az influenszerek "titkos katonai információkra" hivatkozva állítják, hogy tudják, melyik kriptovalutába érdemes befektetni.

Becslések szerint a csalássorozat már több millió dollárt hozhatott az elkövetők konyhájára, de a tényellenőrzők rábukkantak egy telegramos támogatói csoportra is, akik igyekeznek felhívni a figyelmet az átverésre. Ennek tagjai egy 52 válaszadóval készült kérdőív szerint több mint 223 ezer dollárt veszítettek, a Logically pedig egy olyan károsult családtagjaival is kapcsolatba lépett, akit egymagában közel 100 ezer dollárral húztak le, ezért öngyilkos lett.

Magyarán a kriptós csalásnak már halálos áldozata is lehet, ami rámutat, milyen súlyos veszélyek rejlenek az influenszer-kultúrában. Az összeesküvés-elméletek hívőit pedig még sérülékenyebbé teszi, hogy hajlamosak felülni a titkosként beállított "tuti" tippeknek. A QAnon körében ráadásul különösen könnyű lehet a zavarosban halászni, hiszen egy olyan mozgalomról beszélünk, akik szerint Donald Trump valójában egy kiskorú szexrabszolgákkal kereskedő, kisbabákat felfaló, globális sátánista hálózattal próbált leszámolni, melyet a hollywoodi elit és a Demokrata Párt politikusai vezetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.