Hirdetés

Kudarccal végződött az első kereskedelmi holdra szállás



|

A japán ispace végül nem tudott történelmet írni.

Hirdetés

A napokban a PC World hasábjain is beszámoltunk róla, hogy az ispace nevű japán vállalat lehetett volna a privát szektor első képviselője, amely Holdra szállást hajt végre. A teherszállítási célú, tehát ember nélküli HAKUTO-R missziót közvetetten a NASA Commercial Payload Services programja finanszírozta, és még tavaly decemberben indították útra a Cape Canaveral kilövőállásról.

Az ispace-nek viszont végül nem jött össze a bravúr, miután a landolás során megszakadt a kapcsolat az M1 leszállóegységgel. Az amerikai Draperrel együttműködő cég eleinte nem tudta igazolni, hogy ez átmeneti hiba, vagy tényleges kudarc, néhány órája viszont megerősítették, hogy sikertelenül zárult a küldetés.

Hirdetés

Az ispace weboldalán megjelent közlemény alapján a történteket vizsgáló mérnökök arra jutottak, hogy a leszállás során gyorsan megnőtt a süllyedési sebesség, ezért az M1 nagy valószínűséggel "kemény landolást" hajtott végre, vagyis becsapódott a Hold felszínébe. A vállalat munkatársai jelenleg is dolgoznak a hiba okainak részletes feltárásán.

A HAKUTO-R a tervek szerint két holdjárót szállított volna az égitest felszínére: az egyiket az Egyesült Arab Emirátusok készítette, a másik pedig a Sony és Tomy cégek közös fejlesztése volt. A kudarc ugyanakkor nem jelenti az ispace próbálkozásainak végét, a vállalat ugyanis közölte, hogy továbbra is tervben van két későbbi küldetés 2024-es és 2025-ös időzítéssel, amelyekhez a most megszerzett értékes tapasztalatokat is hasznosítani fogják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.