Hirdetés

Külföldön dolgoznál? Így tanulj nyelvet az internettel!



|

Sosem volt még olyan könnyű új nyelveket elsajátítani, mint manapság. Mutatjuk a legjobb tippeket!

Hirdetés

A gazdasági helyzet romlása miatt egyre többen gondolkodnak el a külföldi munkavállaláson, amely még a nyugati országokat sem kímélő nehézségekkel együtt is csábító lehetőség maradt. A KSH szeptemberben közölt adatai szerint június-augusztusban 4000 fővel ugrott meg az országhatáron túl munkát vállaló magyarok száma, és vélhetően azóta sem csökkent a trend.

Így aztán sokan fordulhatnak a nyelvtanulás irányába, hiszen a legtöbb állásban elengedhetetlen, hogy legalább alap szinten meg tudjunk mukkanni. A jó hír, hogy az internet korában ehhez már nem muszáj drága nyelvtanfolyamokra jelentkeznünk: a népszerűbb nyelvekkel otthon ülve is messzire juthatunk. Ehhez igyekszünk támogatást nyújtani néhány hasznos tippel.

Hirdetés

Fejes az appok tengerébe

Kezdjük rögtön a legtrendibb témával, az alkalmazásokkal, melyek százszámra várják a Google Play Áruházban és az App Store-ban, hogy a segítségünkre legyenek. Ezek legtöbbje a gamifikáció útján, vagyis a folyamat játékosításával igyekszik fenntartani az érdeklődésünket, a széles választéknak hála pedig mindenki találhat egy neki tetsző megközelítést. Probléma csak akkor van, ha nem tudunk angolul, és nem is azt, hanem valamilyen más nyelvet szeretnénk megtanulni, a legtöbb alkalmazás ugyanis az angolra specializálódott, és angolul oktat minden más nyelvet is. Itt jön képbe az üdítő kivétel, a széles körben ismert Duolingo, amely egy ideje már magyarul is kínál leckéket.

A 2011 őszén indult app a mobilos nyelvtanulás egyik úttörőjének számít, az elmúlt 11 évben pedig rengeteget fejlődött az időközönkénti ismétlésre épülő módszere, ami változatos sorrendben következő leckékkel, végigjátszható sztorikkal, valamint versengésre ösztönző jutalmakkal és ranglistákkal teszi erőfeszítésmentessé a nyelvek megismerését. Hogy ez mennyire hatékony, azzal szakcikkek egész hada foglalkozik, a legtöbb pedig arra a következtetésre jut, hogy a Duolingo leginkább a napi tanulási rutin kialakításában, az alapvető szókincs felépítésében és a szövegértés fejlesztésében segít, önmagában viszont nem művel csodákat (ahogy semmi más sem, de erről majd később). Ha abszolút kezdő vagy, mindenképpen érdemes adnod neki egy esélyt, de fontos megjegyezni, hogy magyarul beszélőként csak angolt, vagy németet tanulhatsz vele, és azokból sem a teljes (értsd: angolul elérhető) anyagot, csak nagyjából annak a felét.

A Duolingo német és angol leckéket is kínál magyarul beszélőknek, de sajnos csak a teljes tananyag felét.
A Duolingo német és angol leckéket is kínál magyarul beszélőknek, de sajnos csak a teljes tananyag felét.

Ha viszont megy az angol, és egy harmadik nyelvvel erősítenél, nemcsak a Duolingo nyújt többet, de két marékkal válogathatsz a riválisok között. A legnépszerűbb alternatívák között említhető a Babbel, a Rosetta Stone  és a Speakly, amelyek ugyan fizetősek, de mindegyiknél adott az ingyenes próba lehetősége, így el tudjuk dönteni, melyikre szeretnénk áldozni a pénzünket. Az efféle, átfogó nyelvoktatást kínáló alkalmazások mellett pedig akad néhány további érdekes tétel is, melyekért még csak fizetned sem kell.

Az egyik leghasznosabb a Tandem, amelyben hús-vér külföldiekkel beszélgethetünk, akár írottan, akár videochaten, vagy csoportos konferenciahívások keretében. A platform minden felhasználója megadhatja, milyen nyelven kommunikál és mit szeretne elsajátítani, így könnyedén kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő partnert. A fejlődés szempontjából nem lehet eléggé hangsúlyozni az aktív nyelvhasználat fontosságát, így ezt az appot különösen ajánljuk, akár a teljesen kezdőknek is. 

A Tandemmel teljesen ingyen, hús-vér emberekkel gyakorolhatod a beszédet és a hallott szövegértést.
A Tandemmel teljesen ingyen, hús-vér emberekkel gyakorolhatod a beszédet és a hallott szövegértést.

Egy másik érdekes versenyző a HiNative, amelyben 170 ország polgárainak tehetünk fel kérdéseket az anyanyelvükkel kapcsolatban, ami hatalmas segítség, amikor az egyes kifejezések pontos használatáról szeretnénk tájékozódni. Mivel Magyarországon a német a második legnépszerűbb idegen nyelv, érdemes megemlíteni a Seedlang nevű appot is, amelyben pár másodperces videós leckék útján sajátíthatjuk el a 10 ezer legfontosabb szót. A sort pedig még sokáig lehetne folytatni, de nem csak az appokról szól az a cikk, úgyhogy most veszünk egy mély levegőt és lapozunk.

Streaming, te csodás!

A hallott szövegértés és az új szavak meghódításának egyik legkényelmesebb és leghatékonyabb módja, ha a célnyelven nézünk sorozatokat és filmeket. Régen ehhez kénytelenek voltunk külföldi TV-csatornákra hangolni, vagy drága DVD-ket és Blu-Ray lemezeket kellett vásárolnunk, manapság viszont elég megnyitnunk valamelyik streaming szolgáltató appját, és amíg a népszerűbb vonalon (angol, német, spanyol, francia, olasz stb.) maradunk, nyakig úszhatunk a vonatkozó tartalmakban.

A jó hír, hogy ez az út még a nyers kezdők előtt is nyitva áll: ilyenkor olyan tételeket kell választani, amiket már sokszor láttunk, vagyis nagyjából (vagy éppen betéve) ismerjük a dialógusokat. Ha pedig - nyilván párhuzamos módszerek bevonásával - már elkezdtük felszedni a tudást, akkor továbbléphetünk, előbb a szimpla nyelvezetű mesékre, az A2/B1 szint (A1=alapozó, B1=alapfokú-középhaladó) környékén pedig már megpróbálkozhatuk a könnyedebb, ismeretlen filmekkel is.

Habár ez a nyelvtanulók körében nagy viták tárgya, mi ajánljuk a feliratok használatát, legalább az elején, amikor még rengeteg az új szó. A filmezés közben pedig sose legyünk restek nyomni egy szünetet, és megnézni az ismeretlen kifejezések jelentését.

Fontos azonban, hogy ha a mindennapokban is hasznos szavakat és szófordulatokat szeretnénk tanulni, akkor ilyen témájú tartalmakat nézzünk, például sitcomokat, melyek többnyire az élet hétköznapi, ügyes-bajos dolgai körül forognak. A néznivalókon túl pedig kiegészíthetjük, sőt, egészítsük is ki a repertoárt podcastekkel, és a célnyelven megszólaló zenékkel, ami a Spotifynak és társainak hála szintén nem igényel nagy erőfeszítést. S habár ezek nem kapcsolódnak a streaminghez, gamerként bátran állítsuk át a játékok nyelvét is, hiszen ebből is rengeteget tanulhatunk, amit már sok ezer ember bizonyít, akik a Call of Dutyból és társaiból tanulták meg az angolt.

Mi újság odaát?

A megszerzett szókincs életben tartása és további bővítése szempontjából fontos a rendszeres olvasás, amihez rengeteg szöveget találhatunk az interneten. A legkézenfekvőbb lehetőség a híroldalak látogatása, természetesen a szintünknek megfelelő portálokat bevéve a szórásba. A legtöbb nyelvtanuló valószínűleg a középszintet célozza meg, ennek elérésében pedig a bulvároldalak segíthetnek sokat, az ezeken pörgő, jellemzően pár bekezdésnyi szenzációs/celebes/macskás sztorik ugyanis telis-tele vannak hétköznapi kifejezésekkel.

Az interneten csak néhány kattintás választ el a helyi újságoktól.
Az interneten csak néhány kattintás választ el a helyi újságoktól.

Ez azért is remek módszer, mert a különböző témájú cikkek egyben gyűjteményként is funkcionálnak az adott területtel összefüggő szókészletre, amikor pedig már nyeregben érezzük magunkat, mindig felfedezhetünk egy újabb témakört. Ha kitartasz a rendszeres olvasás mellett, hamar észreveszed majd a fejlődést, és komoly sikerélmények forrása lehet, hogy egyre kevesebbszer kell a fordítóhoz nyúlnod. Extra tipp: a szövegeket igyekezz mindig hangosan is felolvasni, hogy gyakorold a kiejtést!

Használd a közösségi médiát!

A nyelvtanulás alaptétele, hogy a passzív tudást aktív használatba kell fordítani, s ezért - ahogy azt a Tandem app bemutatásánál már pedzegettük - rendkívül fontos, hogy minél többször próbáljuk alkalmazni is a megszerzett információkat. A mondatok összepakolását pedig nem csupán a hangos beszéddel, de írásban is gyakorolhatjuk, amire csodás eszköz a közösségi média, vagy bármilyen netes fórum.

Követhetünk például idegen nyelvű Facebook-oldalakat, vagy beléphetünk csoportokba is, ahol az iskolaszagú leckéktől elszakadva nemcsak azt láthatjuk élesben, hogy miként kommunikálnak a való életben az adott nyelv anyanyelvű használói, de akár csatlakozhatunk is a beszélgetésekhez. Az egyik legjobb hely erre a Reddit, ahol minden országnak megvannak a maga népszerű csoportjai (pl. Spanyolország, Egyesült Királyság, Németország, Ausztria), és persze bőven akadnak specifikusan nyelvtanulókat tömörítő subredditek is (pl. olasz, német, angol).

A fórumok látogatása és a kommentálás rengeteget javíthat a kommunikációs készségeiden.
A fórumok látogatása és a kommentálás rengeteget javíthat a kommunikációs készségeiden.

Ahogy az életben, úgy itt sem szabad hagynod, hogy elhallgattasson a hibázástól való félelem. Kommentelj, amennyit csak tudsz, és ha magadtól egyáltalán nem megy, használd nyugodtan a jó öreg Google Fordítót, vagy a még ügyesebb DeepL-t, amelyek ugyan rendszerint nem végeznek tökéletes munkát, de a fórumozók szinte sosem csinálnak problémát ebből, pláne, ha jelzed, hogy külföldi nyelvtanuló vagy. S ha már a közösségi média a téma, nem szabad kifelejtenünk, hogy a Facebooktól az Instagramon át a Twitterig és a YouTube-ig rengeteg profilt követhetünk, amelyek nyelvtanításra specializálódtak, és amelyek sűrűn érkező, röviden áttekinthető posztok garmadájával gondosodnak róla, hogy a nap során bárhol, bármikor felszedhessünk némi extra tudást. Magyarul sajnos ezekből sem olyan széles a választék, mintha meglévő angol tudással állnánk neki egy harmadik nyelvnek, de azért akadnak példák, amelyeket könnyedén megtalálhatunk a keresők segítségével.

Az egész net a játszótered

Ha egy kicsit is belemászol a nyelvtanulásba, gyorsan felvetődnek majd benned az első kérdések, ilyenkor pedig sose habozz a Google-höz fordulni, hiszen rengeteg weboldal akad, amelyek jól áttekinthető, érthető leírásokkal szolgálnak a különféle nyelvtani szabályokról. Az alap szinteken ezekből is rengeteget lehet tanulni, de azért mindig álljunk kritikusan a dolgokhoz, vagyis egy-egy téma kapcsán érdemes több forrást is összevetnünk, nehogy téves információkat memorizáljunk.

Ha pedig önerőből nem megy, még mindig ott vannak a hazai nyelviskolák kínálatában is bőséggel rendelkezésre álló online kurzusok. Ezeket ugyan nem ingyen adják, cserébe viszont nem kell kimozdulnunk a részévtelért, és a hagyományos képzéseknél rugalmasabban igazodnak a szabadidőnkhöz. Amennyiben mégis kerülnéd ezeket, érdemes lehet vetned egy pillantást az iTalki nevű platformra, ahol akár 1-1 órára is igénybe veheted magántanárok segítségét.

Az iTalkival online magánórákat vehetsz, akár magyar anyanyelvű tanároktól is.
Az iTalkival online magánórákat vehetsz, akár magyar anyanyelvű tanároktól is.

Itt is igaz, hogy az angol melletti második idegen nyelvet tanulva nagyobb a választék, cserébe viszont vannak magyar oktatók is (pl. angol, német, spanyol), alkalmanként jellemzően 2-5 ezer forint körüli áron. Mivel a külföldi állássokkal szemezgető magyarok komoly hányada német nyelvterületen keres munkát, sokaknak lehet hasznos tipp a Deutsche Welle saját ingyenes platformja is, amelyen a szűz A1-től egészen a profi C2-es szintig vehetünk leckéket videós, írott és hangalapú anyagokra építve, lefedve a népszerűbb szakmai területeket (pl. kiskereskedelem, vendéglátás, betegápolás) is.

A legfontosabb tényező Te vagy

Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, akárhány szenzációsan trendi alkalmazás is csábít ezzel a dumával, a nyelvtanulásban bizony nem létezik instant sikert ígérő csodarecept: végeredményben minden azon múlik, hogy mennyire vagy kitartó, türelmes és elkötelezett. A fenti eszközök kombinálásával ugyanakkor kialakítható egy olyan eszköztár, amellyel nyakig merülhetsz a kiszemelt nyelvben és kultúrában, némiképp szimulálva azt, amikor élesben, külföldön szívod magadba a tudást.

Példának okáért angol híreket olvasva, angol filmeket nézve, angol fórumokat látogatva és angol podcasteket hallgatva szó szerint töményen kapod a kiképzést, mindezt pedig keretbe foglalhatod akár online nyelvleckékkel, akár egy néhány ezer forintos hagyományos nyelvkönyvvel, ahonnan elsajátíthatod a legalapvetőbb szabályokat. Amennyiben az időd és a motivációd is engedi, így néhány hónap alatt eljuthatsz egy olyan szintre, amellyel már bátrabban pályázhatsz az alapvető nyelvismeretet igénylő munkakörökre, vagy csak simán eldumálgathatsz a következő nyaralás alatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.