Hirdetés

Különféle összeesküvés-elméletek terjednek a nagy Facebook-leállás okairól



|

Elég pár véletlen egybeesés ahhoz, hogy megkérdőjelezzék a hivatalos magyarázatot.

Hirdetés

Rosszabbul nem is indulhatott volna a Zuckerberg-birodalom számára a hét, ugyanis a hétfő esti leállás nemcsak arra mutatott rá, hogy egy rutinkarbantartás során elkövetett baki (egy konfigurációs hiba miatt nem tudtak csatlakozni a szerverek az internethez) működésképtelenné teheti a cég összes szolgáltatását és termékét, hanem arra is, hogy talán nem a legjobb ötlet - pusztán kényelmi okokból - más, a Facebooktól amúgy teljesen független alkalmazásokba a Facebook-profilunkkal belépni. Akik így tettek, a körülbelül hat órát felölelő időszakban ezeket sem tudták elérni.

A cég már egyébként is számos botrány miatt megtépázott hírnevének aligha ártott a legutóbbi fiaskó, és a megítélése sem romlott számottevően a felhasználók körében, akik boldogan rohantak vissza kedvenc platformjaikra, amint elhárították az üzemzavart.

Hirdetés

Valószínűleg az sem vetett volna gátat az esettel kapcsolatos találgatásoknak, ha Facebook folyamatos tájékoztatást adott volna a történtekről, de így, hogy szinte alig kommunikált a felhasználókkal, termékeny talajra hullottak a konspirációs teóriák magvai.

Az egyik elképzelés szerint hackertámadás állt a háttérben, összefüggésben azzal, hogy végre nyilvánosság elé állt Frances Haugen, akinek köszönhetően a közelmúltban kiderült, hogy miközben a Facebook vezetése teljes mértékben tisztában van a szolgáltatásai (például az Instagram) káros hatásaival, csupán szavakban próbál javítani a helyzeten, tettekben nem, mert az ellentétes lenne az érdekeivel - írja a Vice.

Egy másik elmélet úgy szól, hogy egy állítólagos, a Facebook történetének legnagyobb, minden második aktív felhasználót (kb. 1,5 milliárd főt) érintő adatszivárgására vezethető vissza mindaz, ami történt. Ám mint arra a Bellingcat oknyomozó portál munkatársa, Aric Toler is felhívja a figyelmet, az eladásra kínált adatbázis hitelessége kétséges.

Amiért sokan mégis valódinak hihetik, az nem más, mint hogy idén januárban valóban volt egy nagyobb adatszivárgás, amikor is a Facebook 500 millió felhasználójához köthető információk - például telefonszámok - bukkantak fel hackerfórumokon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.