Hirdetés

Kutatás bizonyítja, hogy az online trollok a való életben sem kedvesebbek



|

A kérdést vizsgáló tudósok arra jutottak, hogy nem a platform, hanem az alapvető személyiségjegyek teszik az agresszorokat.

Hirdetés

Az internetes fórumokat és kommentszekciókat róva sokszor érezhetjük úgy, hogy egy alsós osztályterembe tévedtünk, ahol a gonosz gyerekek mindenkinek megmondják a magukét, a mérlegelés és az empátia legkisebb jelét sem mutatva rondítva bele a diskurzusba.

A jelenség közkeletű magyarázata, hogy a trollok bátorsága az online kommunikáció arctalanságából ered, s hogy a leghangosabb elkövetők a hétköznapokban valószínűleg sokkal visszahúzódóbbak, sőt, akár még kifejezetten kedves emberek is lehetnek. A dán Aarhus Egyetem kutatói viszont nem találtak bizonyítékot erre.  

Hirdetés

A tudósok nemrég egy közel 50 oldalas összefoglalóban publikálták reprezentatív felmérésekre és viselkedési tanulmányokra épülő vizsgálatuk eredményét, melyben arra jutottak, hogy az online térben agresszív, státuszhajhász viselkedést mutató emberek az élő interakciók során is hasonlóan kommunikálnak.

A felmérés során kifejezetten a politikai párbeszédekre koncentráltak, és azt is sikerült feltárniuk, hogy az agresszív megnyilvánulásra hajlamos alanyok eleve nagyobb arányban bonyolódnak közéleti töltetű beszélgetésekbe, aminek komoly szerepe lehet az ilyen eszmecserék gyakori eldurvulásában. A kutatást az Egyesült Államokban és Dániában is elvégezték, ám hiába különbözik a két ország közéleti kultúrája, az eredmény lényegében ugyanaz volt.

"Arra jutottunk, hogy az emberek nem ellenségesebbek online, mint offline, hogy az ellenséges egyének nem preferálják az online vitákat az offline-nal szemben, és hogy az emberek nem mutatnak túlérzékenységet az ellenségeskedő online üzenetek iránt."

- írja a tanulmány.

A tudósok arra a látszólagos ellentmondásra is választ adtak, hogy minek köszönhető, hogy a való életben sokkal kevesebbszer szembesülünk agresszív viselkedéssel. Vizsgálatuk szerint ez szimplán az online tér nyilvános természetéből ered, amivel megafonként szolgál a mindennapokban többnyire négyszemközt "aktív" trolloknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.