Hirdetés

Kutatók szerint a műanyag fogkefe a legkevésbé káros a környezetre



|

Még a szakemberek véleményei is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy az elektromos vagy a hagyományos fogkefe a jobb. A környezetvédelmi oldalról viszont ritkán esik szó.

Hirdetés

Brit kutatók arra figyelmeztetnek, hogy megdöbbentő módon az egészségügy rengeteg olyan környezetszennyező anyagot termel, ami negatívan befolyásolja az egészségünket - és ezt sem a fogyasztók, sem az ágazat szereplői nem tudják. A Trinity College és a londoni Eastman Fogászati Intézet kutatása például arra világított rá, hogy az emberek évente több milliárd fogkefét dobnak ki, és a sok elektromos, műanyag, cserélhető fejű és bambusz fogkefe bizony nagy hatással van a környezetre, valamint közvetve az emberi egészségre is. 

Hirdetés

A kutatók öt évre vonatkoztatva nézték meg, milyen hatást gyakorolnak a környezetre a fogkefék. Az életciklus-értékelési módszertan segítségével vizsgálták többek között a nyersanyagok, a gyártás, a felhasználás, a szállítás és hulladékkezelés kapcsán felmerülő kérdéseket. A kutatók British Dental Journal szaklapban megjelent tanulmánya szerint az elektromos fogkefék károsak a bolygóra, sőt, a gyártás és forgalmazás terén szerepet vállaló emberekre is. 

Aki pedig azt hitte, hogy jót tesz azzal, ha bambusz fogkefét vásárol, tévedett: a tudósok szerint ezek előállítása akadályozza a földek jobb felhasználását és a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozását. A szakemberek a műanyag fogkefe használatát javasolják, azon belül is azt válasszuk, ami egy újrahasznosítási folyamatban részt vesz - ezekhez kis földterületet és kevés vizet használnak fel. Az egészségügy fenntarthatóbbá tételének első lépéseként olyan rendszert javasolnak, amiben a műanyag fogkeféket is szelektíven gyűjtik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.