Hirdetés

Kvantumszámítógéppel igazolták Stephen Hawking közel 50 éves elméletét



|

Az úgynevezett Hawking-sugárzással kapcsolatos kérdésekre kaptunk választ.

Hirdetés

A világ egyik legintelligensebb emberének tartott Stephen Hawking még 1974-ben írt egy tanulmányt arról, szerinte hogyan lehetséges, hogy a fekete lyukakból energia szabadulhat ki. A Hawking-sugárzásnak nevezett jelenség lényege, hogy bár a fekete lyukak rendkívül erős gravitációja miatt a fény sem tud kilépni belőlük, az energia - hullámok vagy részecskék formájában - azonban mégis kiszivároghat.

Hawking arra is rámutatott, hogy ennek köszönhetően a fekete lyukak idővel eltűnhetnek, mivel felemésztik az összes energiájukat.

Hirdetés

Ezt az elméletet sikerült most kínai kutatóknak igazolni, a bizonyításhoz egy kvantumszámítógépet használva.

A Kínai Tudományos Akadémia, a Kvantuminformációs Tudományok Akadémiája, valamint a Tiencsini Egyetem kutatói egy 10 qubit teljesítményű kvantumszámítógéppel voltak képesek modellezni a fekete lyukak működését.

A kísérlet segítségével sikerült igazolni a Hawking-sugárzás létezését, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett kvázirészecskék - azaz egy adott anyaghoz kapcsolódó tulajdonságok - a fekete lyuk eseményhorizontján átlépve is képesek sugározni, ez magyarázhatja, hogy miért képes az energia kilépni a rendkívül erős gravitációból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.