Hirdetés

Egy új találmány felturbózza a fotózást



|

A fókuszmentes kamera újonnan tervezett lencsét használ, ami nagyon lapos lett.

Hirdetés

A kutatók létrehoztak egy olyan új kamerát, aminél nem szükséges fókuszálni, mégis egyetlen lencsét használ, ami ráadásul nagyon lapos. A mobilokban alkalmazott megoldásokhoz képest ennek számos előnye van, nincs szükség például több lencsére a jó minőségű, éles képekhez. A Utah-i Egyetem szerint a lapos lencse jócskán csökkenti a rendszerekben a tömeget és a komplexitást, így a költségeket is. Laposabbak lehetnek a mobilok kamerái, illetve az autók kamerái is kompaktabbá válhatnak. 

Hirdetés

A lapos lencsék az egymástól nagyjából 6 méter távolságra lévő objektumokon tudják tartani a fókuszt, üveg és műanyag helyett a szükséges optikai tulajdonságokat egy nanostuktúra-mintával érik el, lapos felületen. A fotózás mellett a LIDAR hatékony megvilágítására is bevethetik. 

A demók során infravörös fényt és aránylag alacsony rekeszértékeket használtak, a jövőben ez utóbbit növelnék és a látható fény spektrumban is bevetnék a lencséket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.