Hirdetés

Elhunyt a másolás-beillesztés feltalálója



|

Larry Tesler nélkül talán még mindig betűnként írnánk át a szöveget egyik helyről a másikra.

Hirdetés

Olyan szakember távozott február 17-én az élők sorából, akinek a neve talán nem annyira ismert, mint Bill Gates vagy Steve Jobs, pedig nem csak a ma már egyértelmű másolás, beillesztés és kivágás funkciókat köszönhetjük neki, de sok egyéb területen tett hozzá fontos dolgokat ahhoz, ahogyan a számítógépeinket használjuk.

Hirdetés

Larry Tesler 1945-ben született New Yorkban, és a Stanford egyetemen kezdett számítástechnikát tanulni, majd pedig mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokba kezdett (ez még persze inkább elméleti szintű tevékenység volt, hiszen az akkori hardvereken még nehezen lehetett volna ilyesmit kipróbálni). 1973-ban a Xerox Palo Alto-i kutatóintézetében (PARC) talált munkát, ahol többek között egérrel vezérelhető kezelőfelületeken dolgozott munkatársaival. Egyik külön feladata pedig egy Tim Mott nevű kollégájával egy szövegszerkesztő szoftver megalkotása volt: ebben fejlesztette ki azt a rendszert, amellyel szövegrészleteket kijelölve azokat kivághattuk, másolhattuk és beilleszthettük máshová.

1980-ban Tesler otthagyta a Xerox PARC-ot, mivel meggyőződése szerint harcos antikapitalista volt, és kiállt azért, hogy a tudomány vívmányaiért nem szabad embertelen pénzeket kérni, valamint ebből vállalatoknak hihetetlenül meggazdagodni. Épp ezért átment az akkor még hamvas Apple-höz, amely akkoriban még valóban nem volt az a hatalmas, pénztermelő konglomerátum, mint manapság. Több pozíciót is vállalt a cégnél, de leginkább Steve Wozniak utódjaként a tudományos igazgatói posztot töltötte be.

A kivágás-másolás-beillesztés kidolgozása mellett leginkább a modeless computing egyik fontos fejlesztője volt - ez a megközelítés azt jelenti, hogy lehetőség szerint ugyanazokat a felhasználói módszereket használhassuk szoftvereken és operációs rendszereken átívelve, tehát nagyon leegyszerűsítve a "mentés" gomb jelentse mindenhol ugyanazt, és másolni-beilleszteni sem csak szövegszerkesztőben lehessen, hanem mindenhol máshol, és akár nem csak szövegeket, hanem bármit. 1997-ben Tesler többedmagával saját céget alapított, a Stagecast Software leginkább azzal foglalkozott, hogy gyerekek számára könnyítse meg a programozás megértését. Megfordult az Amazon és a Yahoo! kötelékében is, élete utolsó éveiben pedig tanácsadóként dolgozott különféle informatikai cégeket segítve.

Számoltam: a mostani cikk elkészítése közben szöveges és képi elemeken összesen 19-szer használtam másolást és beillesztést. Köszönöm, Larry...

Köszönjük meg neki, hogy ma már sokkal kényelmesebb és közérthetőbb egy számítógép használata: például azzal, ha kimásoljuk a cikk URL-jét és beillesztjük Facebookra vagy Twitterre, megmutatva másoknak is, ki miatt működik a Ctrl+C és Ctrl+V. Nyugodjon békében. Nyugodjon békében. Nyugodjon békében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.