Hirdetés

Lassabban töltheti az USB-C-s iPhone-ját, aki nem az Apple-től veszi a kábelt



|

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Apple az univerzális szabvány mellett is igény tart az MFi-licencből befolyó pénzekre.

Hirdetés

Ahogy azt már több szivárgás kapcsán is hírül adtuk, a jelek szerint az Apple már az idén ősszel érkező iPhone 15 szériával dobhatja a házon belüli fejlesztésű Lightning-csatlakozót, hogy az Európai Unió 2024-től érvényes szigorítását megelőzve az univerzális USB-C szabvánnyal szállítsa az almás mobilokat.

A hír felett érzett örömünk viszont nem tarthatott sokáig, az elmúlt hónapokban ugyanis már arról érkeztek jelentések, hogy a cupertinóiak így sem könnyítik majd meg a felhasználók dolgát.

Először a közismert Apple-szivárogtató Ming-Chi Kuo lengette be, hogy a cég korlátozhatja az USB-C adatátviteli sebességét az iPhone 15 alapmodelljein, így a vásárlók az átállás ellenére is csak a régi Lightning teljesítményét kapják majd. Két hete erre licitált rá egy anonim kínai forrás, aki egyenesen azt jósolta, hogy a cupertinóiak egy azonosító chippel fogják akadályozni a más gyártóktól származó USB-C kábelek használatát.

Hirdetés

Most pedig egy újabb forrás szólalt meg a témában, aki korábban az iPhone 14 specifikációját is sikerrel tippelte meg, így a megbízhatóbb nevek közé tartozik. ShrimpApplePro a Twitteren közölte, hogy az Apple csak az MFi licencelt (Made for iPhone) USB-C kábeleket fogja támogatni, így az ezt nélkülöző megoldások az adatátvitelben és a töltési sebességben is korlátozottak lesznek.

Amennyiben tényleg így alakul, a cupertinóiak megtalálhatták a módját, hogy továbbra is profitáljanak a kábelekből és kiegészítőkből, miközben a teljes "USB-C élményre" vágyó vásárlók kénytelenek lesznek megfizetni a jóval drágább, licencelt termékeket. Ez igazolhatja azt a nem túl merész sejtést, hogy a Macek és az iPadek esetében már több USB-C-s modellt is piacra dobó Apple eddig csakis azért tartott ki a lightninges iPhone-ok mellett, hogy learathassa MFi-plecsniért járó díjakat.

Annyi bizonyos, hogy a töltési sebesség korlátozása még mindig barátságosabb megoldás lenne, mint a teljes blokkolás, de a megjelenésig talán tisztázódni - és remélhetőleg  finomodni - fog a kép az Apple tervei kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.