Hirdetés

Lassan valósággá válik a digitális szagtechnológia



|

A jövőbeli videobeszélgetések során nem csak képet és hangot kaphatunk, hanem illatokat is.

Hirdetés

Azt nem nehéz elképzelni, hogy egy ismerősünk fotót küld vagy videotelefonál, miközben a grill mögött áll, és valami finomat készít. Azt annál nehezebb, hogy az ételek illatát is érezzük a mobilon keresztül. Az NBC News jelentése szerint azonban a jövőben mind megtapasztalhatjuk majd a digitális szagtechnológiát. 

Hirdetés

Malajziában 31 ember bevonásával olyan kísérleteket folytatnak, amelyek során a tudósok elektródákat helyeztek el az önkéntesek orraiba. 

Ezek gyengén, de elektromosan stimuláljuk az orrlyukakban lévő neuronokat, amelyek ezután impulzusokat küldenek az agynak, ami pedig egy-egy illatot elevenít fel. Az elektromos impulzusok segítségével tíz eltérő illatot tudtak virtuálisan újrateremteni, például a gyümölcsös, mentolos és fás jegyeket. Sajnos azt, hogy ki mit érzékel, nem tudják szabályozni. 

Adrian Cheok tudós szerint a technológiának hála idővel illatokat is küldhetünk az interneten. Persze ehhez más eszközök kellenek, elvégre elektródákat senki nem dugdosna az orrába videotelefonálás közben. Az illatokat persze a virtuális vagy a kiterjesztett valósággal kombinálnák, de egyesekben azért felmerülhet a kérdés, hogy ki akar mindenáron 3D-ben nézegetni és szagolgatni egy virtuális ételt vagy italt. 

A Cyrano nemrég egy digitális illatszórót dobott piacra, ami mobilos parancsra különböző illatokat árasztott ki magából. A kritikusok szerint ez egy drága légfrissítő lett. Amíg azonban a tudósok szag- és illatátvitellel kísérleteznek, addig van rá esély, hogy egy nap olyan könnyű lesz ilyesmit küldeni, mint manapság e-mailt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.