Hirdetés

Láttál már olyan robotot, amely úgy úszik, mint egy igazi hal?



|

Egy amerikai egyetem állt elő a nyerő formulával, elvileg sikerülhetett robottal leutánozni a halak mozgását.

Hirdetés

A víz alatt úszó tárgyak ötlete régen mozgatja az emberiség fantáziáját, hiszen az első önműködő torpedót még 1866-ban mutatta be Giovanni Lupis osztrák-magyar tengerésztiszt, de már Leonardo da Vinci is eljátszott a tengeralattjáró ötletével.

Manapság pedig sokan kísérleteznek a halakat utánzó robotokkal is, ám a mérnökök munkáját nagyban akadályozza, hogy eddig nem sikerült pontos, számokkal leírt jellemzést adni az állatok technikájáról.

Hirdetés

Hiába tudják ugyanis a biológusok, hogy a halak kifinomult úszásának titka az uszonyaik változtatható merevségében rejlik, ha nincs hatékony eljárás ennek a mérésére. A virginiai Carnegie Mellon Egyetem kutatói viszont most azt állítják, hogy sikerült kidolgozniuk egy modellt, ami feltárja a halak módszerét.

Az új ismeretek birtokában a tudósok építettek is egy tonhalszerű robotot, ami a fix merevségű uszonnyal szerelt változathoz képest változatosabb sebességgel képes szelni a habokat, méghozzá kb. feleannyi energia felhasználásával.

Forrás: Carnegie Mellon University

A kutatók egy váltós és egy váltó nélküli kerékpár közti különbséggel érzékeltették a felfedezés jelentőségét: az uszony merevségének módosításával a robothal képes alkalmazkodni az áramlatokhoz, ahogy a biciklisták  is váltanak, ha emelkedőhöz érnek.

Az egyetemi csapat most azt tervezi, hogy kisebb és nagyobb méretben is megvalósítja a technológiát, ami kikövezheti az utat hatékonyabb víz alatti drónok megjelenéséhez. Ha pedig minden jól megy, akár még alternatívát is kínálhatnak, a tudósok ugyanis a ráják hullámzó mozgását is szeretnék átültetni a robotikába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.